Jövőre új nagyberuházás indulhat Egerben

Jövőre az elmúlt évtizedek legnagyobb munkahelyteremtő beruházása kezdődhet el Egerben – jelentette be Nyitrai Zsolt azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyet közösen tartott Ésik Róberttel, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnökével Egerben.

TV Eger

Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője, a stratégiai kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta: a sajtótájékoztató előtt egy igen hasznos egyeztetésre került sor a cégek képviselőivel, a közigazgatási szakemberekkel, valamint a polgármesterekkel, ahol Ésik Róbert válaszolt a jelenlevők felvetődő kérdéseire is.

Hangsúlyozta: a kormány mindig is fontosnak tartotta a párbeszédet a munkavállalókkal és a munkaadókkal az újabb munkahelyek megteremtése érdekében. Ezt bizonyítja Orbán Viktor miniszterelnök mostani nagy jelentőségű bejelentése is, amely a vállalati nyereségadót egységesen 9 százalékra csökkenti! A változtatás tehát minden vállalkozást kedvezően érint. A változás már 2017 januárjától bevezetésre kerülhet, s mintegy 140 milliárd forint marad a cégeknél. Ez az adócsökkentés Európa legkedvezőbb vállalati környezetét teremti meg Magyarországon.

Jövőre új nagyberuházás indulhat Egerben

Mindez azt jelenti – folytatta –, hogy az eddigi 2-3 százalékos növekedés helyett a következő években a GDP 3-5 százalékos bővülésére számíthatunk.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy az országok versenye ma az Európai Unióban az adókulcsok versenye is, ezzel a lépéssel pedig ideális lehetőségeket teremtettünk a befektetőknek, legyenek azok hazaiak, illetve külföldiek. Így Ésik Róbert és a HIPA segítségével az elmúlt évtizedek legjelentősebb munkahelyteremtő beruházása indulhat el Egerben – jelentette ki a miniszterelnöki megbízott.

A befektetéseket tekintve immár nem csak Budapest és a közép-magyarországi régió dominál, idén először a fejlődő régiókban megvalósuló beruházási döntések aránya meghaladta az 50 százalékot, azaz már más régiók is komoly befektetésvonzó potenciállal rendelkeznek – hangsúlyozta Ésik Róbert.

Mint hozzátette, fokozott befektetői érdeklődés tapasztalható Magyarország iránt. Jelenleg is több mint 140 befektetési projektet vizsgálnak, amelyek közel 4,5 milliárd eurót és több mint 30 ezer új munkahelyet jelenthetnek az ország számára.

Felidézte: idén már 64 esetben összesen mintegy 3 milliárd euró értékben született Magyarország szempontjából pozitív befektetői döntés az első tíz hónapban, ami közel 16 ezer új munkahelyet jelent. Ez 30 százalékkal magasabb arány, mint az előző év hasonló időszakában.

Ésik Róbert szavai szerint igen jellemző adat, hogy Egerben 2014-től hét befektetővel sikerült szerződést kötni s 2600 munkahelyet teremteni, és jelenleg további öt céggel várható megegyezés 1300 álláshely létesítésére.  Köztük van az említett nagy egri beruházás is.

Hangsúlyozta, hogy az ügynökség a jövőben némileg változtat stratégiáján, s még inkább a minőségi követelményekre helyezi a hangsúlyt, hogy növelje a termékeknél a hozzáadott értéket. Előnyt élveznek a technológiai váltást megvalósító beruházások, a digitalizáció, hiszen ezek mind növelik a hatékonyságot, emellett még inkább előtérbe kerül a kutatás és fejlesztés (K+F) támogatása.

Habis László egri polgármester szólt arról, hogy az elmúlt hetekben több fejlesztési szerződést kötöttek az egri ipartelepek – s egyben új munkahelyek – létesítésére és bővítésére, s most a megvalósítás időszaka kezdődhet el. Ehhez kéri a város a kormány és a HIPA további segítségét.