Magyarország erősödik

A hazai gazdaság a bizonytalan nemzetközi környezetben is jól teljesít, az uniós pályázatok kiírása nagy ütemben halad, ám már most gondolni kell azokra a kihívásokra, amelyek hazánkat érhetik a 2014-2020-as uniós ciklus lezárása után – jelentette ki Nyitrai Zsolt a Széchenyi Programiroda Közel a segítség című konferenciasorozatának egri rendezvényén, pénteken. A tanácskozás szünetében Nyitrai Zsolt közös sajtótájékoztatót tartott Csepreghy Nándorral, a Miniszterelnökség államtitkárával.

TV Eger

A konferencia szünetében a Nyitrai Zsolttal tartott közös sajtótájékoztatón Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes kijelentette: a magyar vállalkozások rengeteg új forrásra, mintegy 2000 milliárd forintra számíthatnak 2017-ben. Mint fogalmazott, a várakozásokkal ellentétben komoly fejlesztéspolitikai sikereket értek el az idén figyelemmel a kiírt uniós pályázatokra, az elindult projektekre és a sikeresen pályázóknak kifizetett mintegy 1600 milliárd forintra.

A makrogazdasági mutatók igen jól alakulnak, soha nem látott alacsony mértékű a költségvetési hiány, és inspiráló gazdasági növekedés is várható.

Kifejtette: Magyarország azért is érdekelt a gyors pályázati kiírásban és kifizetésében, mert Nagy-Britannia távozásával az egyik legerősebb tagállamát veszíti el az Európai Unió, mert britek jelentős befizetői voltak az uniós kasszának. Ha pedig a Brexitre nem reagál kellő gyorsasággal a magyar kormány, azt a vállalkozók is megérezhetik – közölte.

Magyarország erősödik

A Széchenyi Programirodákról szólva elmondta: a hálózat feladata, hogy állami szervezetként ingyen támogassa a pályázókat. Felidézte: a 2007-2013-as uniós pénzügyi ciklusban a pályázatírók méltatlanul sok pénzt vittek el. Olyan rendszert hoztak ezért létre, amelyet minden magyar állampolgár, vállalkozás és önkormányzat ingyenesen tud használni, segítségükkel pedig a pályázók képessé válhatnak arra, hogy saját maguk, közvetítők nélkül is kezelni tudják pályázataikat – mondta.

Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott a megnyitón elmondta: az Országgyűlés hétfőn tart vitanapot az uniós források felhasználásáról, ahol a kormány transzparens módon mutatja majd be a források felhasználását, s válaszol az ellenzék felvetéseire is.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: az a cél, hogy a mostani uniós ciklusban Magyarország az előző időszakhoz képest javítsa a források felhasználásának gyakorlatát. Itt kell megjegyeznem – folytatta -, hogy némely kritikákkal ellentétben egyáltalán nem vagyunk unióellenesek, élnünk kell az EU által kínált lehetőségekkel, miközben ki kell állnunk nemzeti érdekeink védelmében is.

Hozzátette, az előző ciklushoz képest egyértelműen erősebb lett országunk, miközben a külső körülmények bizonytalanabbá váltak. A Brexit, a legutóbbi amerikai elnökválasztás, az Egyesült Államok és Kína versenye, az olasz referendum, illetve a közelgő osztrák, francia és német választások, a gyengülő Európa mind növekvő kockázatot jelentenek, ám hazánk ebben a helyzetben is meg tudott erősödni. Ezt jelzi az ország felminősítése és az, hogy ismét a befektetésre ajánlják hazánkat. Mindeközben a kormány véleménye szerint az „Európai Egyesült Államok” megteremtése helyett a nemzeti szuverenitás erősödésére van szükség – fogalmazott.

Szólt arról is, hogy természetesen vannak még olyan területek, amelyekkel nem lehetünk elégedettek: ilyen a tőkehiány, kevés a külföldi beruházás, kedvezőtlen a demográfiai helyzet, s így nő a munkaerőhiány, de a bürokrácia csökkentése is elengedhetetlen, bár ebben már van javulás. Nyitrai Zsolt ugyanakkor az eredmények között említette a gazdasági növekedést, a csökkenő államadósságot, az infláció stagnálását, valamint az 5 százalék alatti munkanélküliséget, amelyre 30 éve nem volt példa. Ezek a tényezők járulnak hozzá a versenyképes állam, gazdaság és társadalom megteremtéséhez – összegezte véleményét a honatya.

Mint kifejtette, a múltban felhalmozódott nehézségek ellenére nagy erőfeszítések révén sikeresen lezárult a 2007-2014-es uniós fejlesztési ciklus, amiért köszönet illeti a közreműködőket. A 2014-2020-as szakaszban a meghozott új döntések sokkal jobb helyzetet teremtettek: a pályázati célok valós piaci igényre épültek, a pályázatok 75 százalékát már kiírták, ezzel a 6. helyen állunk az unióban – tette hozzá.

A nagy kérdés az, hogy mi lesz 2020 után, amikor elapadnak, radikálisan csökkenek majd az uniós források – vetette fel Nyitra Zsolt. Ekkor ugyanis Magyarországnak és Heves megyének is saját lábára kell állnia, s válaszolnia kell a kihívásokra.

Azon vagyunk – és a mai konferencia erről is szól -, hogy segítsük felkészíteni a gazdálkodókat, vállalkozásokat és a családokat is erre az időszakra – hangsúlyozta a képviselő.

Nyitrai Zsolt, arról beszélt, hogy Magyarország kormánya úgy tekint a 2020-ig rendelkezésre álló forrásokra, mint a hazai kkv-kat segítő eszközre. Ennek lehet olyan hatása, amely előre viszi a településeket, a magyar gazdaságot, segíti a magyar családokat, embereket.