Szőcs Géza költő díszlövése az egri várból

Nyitrai Zsolt meghívására szerdán Eger vendége volt Szőcs Géza Kossuth-díjas költő, egykori kulturális államtitkár, a Magyar PEN Club elnöke.

TV Eger

A vendég Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott kíséretében az egri várba látogatott, ahol a hagyomány szerint az 1552-es török elleni dicső győzelem tiszteletére díszlövést adott le 15 óra 52 perckor.

Szőcs Géza költő díszlövése az egri várból

A ceremóniát követően Szőcs Géza felidézte, hogy Dobó István dobóruszkai újratemetésekor saját drámájának egy részletét tartalmazó kiadványt helyezett el a várkapitány földi maradványai mellé. A mű ezen része Dobó és várvédők párbeszédét tartalmazta – osztotta meg 2008-as élményét a jelenlévőkkel a vendég.

A költő, aki a miniszterelnök kulturális főtanácsadója, felkereste az egri Főegyházmegyei Könyvtárat, amelyről elmondta, hogy az az ország tíz legfontosabb bibliotékája közé tartozik. Szólt arról is, hogy jó ütemben halad a magyar történelmi dokumentumok, könyvek digitalizálása a középkortól egészen napjainkig. Ez a nagyszabású munka lehetővé teszi, hogy mindenki hozzáférhessen nemzeti kulturális örökségünk kincseihez.