Folytatjuk a fogyatékossággal élők munkába állásának segítését

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő a december 3-i fogyatékossággal élők világnapja alkalmából szólalt fel az Országgyűlésben.

Kiemelte, hogy Magyarországon több mint 600 ezer mozgásszervi és érzékszervi fogyatékossággal élő van. Hozzátette: a jelenlegi kormány az elmúlt időszakban számos esetben kiemelkedő eredményeket ért el többek között az érdekképviseleti szervezetek folyamatosan növekvő támogatása révén, amelyre a korábbi ellenzéki kormány egyáltalán nem fektetett hangsúlyt.

Folytatjuk a fogyatékossággal élők munkába állásának segítését

A képviselő ismertette a jelenlegi kormány eredményeit, miszerint az Erzsébet-programban idén több mint 4 ezer fogyatékossággal élő személy jutott kedvezményes pihenési lehetőséghez, így összességében már 30 ezret meghaladó azoknak a száma, akik igénybe tudták venni a programot. Kiemelte továbbá, hogy közel 2500 magyar fogyatékossággal élőt segítettek állami támogatással és kedvezménnyel gépjármű vásárlásához. Egy másik fontos előrelépés a rehabilitációs kártya bevezetése, amely a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését könnyítette meg oly mértékben, hogy 2010-ben 45 ezer, 2014-ben 55 ezer, míg 2016-ra már 80 ezer fogyatékossággal élőnek volt lehetősége munkába állni. Ez összesen 50 százalékos növekedést jelent a korábbiakhoz képest.

A képviselő kérdésére, miszerint milyen egyéb eszközökkel kívánja a kormány továbbiakban segíteni a megváltozott munkaképességűek munkába állását, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszolt. Az államtitkár leszögezte: a kormány jövőbeni célja, hogy a megváltozott munkaképességű emberek is teljes életet élhessenek. Az állam igyekszik minden segítséget megadni ennek érdekében és azért, hogy mindezt minél magasabb életszínvonalon tehessék. Ebben a 2013-ban már egyszer átalakított támogatási és akkreditációs rendszernek is nagy szerepe van, hiszen ettől kezdve egy új szabályozás is bevezetésre került, amely már külön kezeli a tranzit- és tartós támogatásokat, ezáltal a munkavállalási számok látható javulását elérve. Hozzátette, a rehabilitációs ellátásban részesülő személyek esetében a legnagyobb a munkavállalási lehetőség, 51 százalék, ami azt jelenti, hogy már többen tudnak munkát vállalni, mint ahányan nem. A rokkantellátásban részesülők esetében is 21 százalékos azoknak az aránya, akik jelen vannak a munkaerőpiacon, így összességében 31 százalékos a foglalkoztatási ráta – jóval magasabb, mint a korábbi években. Az évről évre növekvő támogatásoknak és azok rendszerének köszönhetően pedig további közel 15 százalékos emelkedés várható. 2013 óta minden évben mintegy 34 milliárd forint áll rendelkezésre, ami évente 30 500 fő támogatását segíti elő. A jövő évben a támogatás mértéke 1 millió 120 ezer forint/főről 1 millió 288 ezer forint/főre emelkedik. Rétvári Bence államtitkár kiemelte, hogy már az elmúlt években is lezajlottak különböző fejlesztési projektek. Egyszeri támogatásként 2,6, illetőleg 1 milliárd forint került átutalásra 2014-ben és 2015-ben, TÁMOP-os projektből pedig összesen 13,7 milliárd forintot fordított a kormány ilyen célra, ami összesen 12 ezer fő bevonását jelentette. Ebből 8600 fő foglalkoztatása, illetve további 2600 fő képzése valósult meg.

A jövőben egy EFOP-projektben 10+2 milliárd forintból további 10 ezer megváltozott munkaképességűnek igyekszik segítséget nyújtani a kormány.

Nyitrai Zsolt képviselő összegzésként elmondta, hogy a kormány részéről példaértékű magatartás figyelhető meg, hiszen a fogyatékossággal élők bevonása a döntéshozatal minden szintjére kiterjed, amit mi sem bizonyít ékesebben, mint hogy mind az Európai Parlamentben, mind a magyar Országgyűlésben, mind pedig a kormányzatban dolgozik fogyatékossággal élő képviselőtárs.

A képviselő végezetül arra kérte a kormányt, hogy a jövőben is tegyenek meg mindent azért, hogy a megváltozott munkaképességű honfitársak minél könnyebben tudjanak munkát vállalni.