Hagyományőrző házat avattak a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napja előtt felavatott Magyar-Tár-Ház jól jelzi, milyen fontos a megyében és a településen élők számára a hagyományok ápolása és történelmi örökségünk megóvása – jelentette ki a felújított épület avatásán Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Szihalom és a térség országgyűlési képviselője.

TV Eger

Márai Sándor gondolatait felidézve a honatya egyebek mellett arról szólt, hogy a „kultúra közterén” igényesnek kell lennünk, hogy tudatosan válogassunk az elénk zúduló kínálatból. Az írás több mint 70 éves, de ma talán aktuálisabb, mint valaha – tette hozzá.

A magyar kultúra napja alkalmából Nyitrai Zsolt szólt azokról az országos jelentőségű eredményekről, amelyeket közösen sikerült elérni. Beszélt a Budai Vigadó felújításáról, amely – mint a Hagyományok Háza – a Kárpát-medence értékeit lesz hivatott bemutatni. Élettel telt meg a Várkert Bazár, 2013-ban kívülről és belülről is megújult a Zeneakadémia, a 2010 előtt lebontásra ítélt Erkel Színházat sikerült megmenteni és megújítani, megtörtént az Operaház teljes rekonstrukciója, s készülnek a tervpályázatok az Országos Széchenyi Könyvtár felújítására is. A 2011-ben indult Art Mozi program keretében pedig 37 mozi 47 teremének digitális fejlesztése valósult meg – sorolta a képviselő.

Hagyományőrző házat avattak a magyar kultúra napján

A kormány sokat tett azért – folytatta -, hogy egyre több kulturális esemény, kiállítás, alkotás, előadás legyen Magyarországon, s mindez minél több emberhez jusson el. Jellemző adat, hogy míg 2010-ben ezeken a rendezvényeken az adatok szerint 23 millió 643 ezren vettek részt, addig 2015-ben a hazai és külföldi látogatók száma elérte a 35 millió 114 ezret. A színházlátogatók létszáma pedig ugyanezen időszak alatt 4 millió 580 ezerről 6 millió 236 ezerre nőtt.

Hangsúlyozta azt is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) feladata a rendezvények, civil közösségek, kulturális célok folyamatos támogatása. Ha az NKA rendezne egy olyan fesztivált, amely egy éven át tartana és 365 napos lenne, minden egyes napon 300 fellépőt láthatna a közönség. Ezzel egy időben szárnyal a hazai filmipar is, hiszen egyre több nemzetközi produkció készül stúdióinkban, a hazai filmek nézőszáma rekordokat dönt a mozikban, és 34 év után újra Oscar-díjat kapott egy hazai alkotás – tette hozzá Nyitrai Zsolt.

„Létezik egy ambiciózus célunk Egerben, illetve a megyében, mégpedig az, hogy 2023-ban Eger nyerje el az Európa kulturális fővárosa megtisztelő címet. Mindehhez megvannak az adottságaink, rengeteg a történelmi látnivaló: elég, ha csak a világhírű egri várat említjük, amelyet nemrégiben nyilvánított az Országgyűlés Nemzeti Emlékhellyé, ugyanakkor az Egri Bikavér hamarosan hungarikummá válhat, ami tovább növelheti boraink nemzetközi népszerűségét. Vagy megemlíthetem Dante Isteni színjátékának első kiadását, amelyből a világon csak három található, az egyik a British Múzeumban, a másik a Vatikánban, a harmadik pedig Egerben!”– fejtette ki.

A megújult szihalmi létesítmény kapcsán Nyitrai Zsolt elmondta: a 18. században épült egykori Káptalani Magtárat alakították át hagyományőrző, kulturális centrummá, amihez hozzájárult az is, hogy a kormány az adósságkonszolidáció során 36 milliós hiteltől szabadította meg a települést, így jutott pénz a fejlesztésekre. A helyiek tudtak élni a lehetőségekkel, Szihalmon pezsgő a közösségi élet, tisztelik a hagyományokat és az elődöket, de nyitottak az új befogadására is.

Továbbra is fontos feladatomnak tekintem – folytatta -, hogy Heves megye minél többször mutatkozzon be Budapesten, ugyanakkor minél több fővárosi attrakciót, rendezvényt hozzunk el a megyébe. Ezek sorába tartozik a Magyar-Tár-Ház mostani felavatása, s az a bemutatkozó est is, ahol a helyiek mutatták be értékeiket Budapest belvárosában – tette hozzá.

Az új létesítmény 95 százalékos uniós támogatással épült, de hozzájárult a költségekhez az önkormányzat is és persze a lakosság, amelyik elhozta családi emléktárgyait, ereklyéit, hogy a látogatók megtekinthessék azokat. A sikerhez erős közösségre és eltökélt, konkrét tervekkel rendelkező polgármesterre is szükség volt Bóta József személyében – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

Nyitrai Zsolt a közelgő magyar kultúra napja alkalmából köszöntötte a megyében és a térségben tevékenykedő civileket, művészeket, alkotókat, szakembereket, akik mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kultúra valódi értékei eljussanak az emberekhez.