Soha ennyi fejlesztési forrás nem állt még rendelkezésre Egerben egy év alatt

Soha ennyi támogatási forrás nem állt rendelkezésre Egerben, mint az idei esztendőben – jelentette ki az egri közgyűlésen tett napirend előtti felszólalásában Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

Az év első egri közgyűlésén Nyitrai Zsolt napirend előtt számolt be Eger nyilvánosságának az elmúlt év eredményeiről, valamint azokról az új lehetőségekről, amelyek a megyeszékhelyre várnak 2017-ben.

A munka világa kapcsán hangsúlyozta: a minimálbér 15 százalékkal 127 ezer 500 forintra, a szakmunkás minimálbér pedig 25 százalékkal 161 ezer forintra nőtt! Ez a növekedés pedig 2018-ban is folytatódik. Csökkentek a munkaadók terhei is, hiszen a társasági nyereségadó 9 százalékra mérséklődött, ami így egyedülállóan alacsony és a legkisebb mértékű lett az Európai Unióban. Mindez kedvező környezetet teremt a befektetőknek: még az első negyedévben az egri polgármesterrel és a külügy- és külgazdasági miniszterrel bejelenthetjük, hogy Egerben két olyan jelentős beruházás jön létre, amely hosszú időre több száz új munkahelyet teremt a megyeszékhelyen.

Kedvező hír az is, hogy még több lett a rendvédelmi dolgozók, a pedagógusok, az ápolók, a szakorvosok, illetve a közigazgatásban, a kormányhivatalokban dolgozók fizetése. További béremelésre számíthatnak a gyermekvédelmi és gyermekjóléti szakemberek, valamint a kulturális szférában dolgozók is.

Az idei esztendőről kijelentette: ez az év az adócsökkentés éve lesz. Szólt arról, hogy a legfontosabb élelmiszerek (így például a baromfihús vagy tojás) áfája 25 százalékról 5 százalékra csökkent, s hasonló csökkentés történt tavaly a sertéshús esetében is. Ezek a változtatások azt jelentik, hogy több pénz marad az emberek pénztárcájában.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy Eger tavaly elvégezte az összes TOP-os (területfejlesztési) pályázat lehívásához szükséges összes tennivalót, amiért fejlesztési biztosként köszönetet mond a városháza, az EV kft. és a Magyar Államkincstár munkatársainak. A neheze – a gyors és precíz megvalósítás – természetesen csak most következik. Kimondható tehát, hogy soha ennyi támogatási forrás nem állt rendelkezésre Egerben, mint az idei esztendőben – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az elmúlt év végén Ternyák Csaba egri érsek elérte a kormánynál, hogy az Egri Főegyházmegye 14 milliárd támogatást kapjon, amelyből megóvják egyebek mellett a Bazilikát és az összes jelentős egyházi épületet.

Sikerült méltó módon megemlékezni – folytatta – az ’56-os forradalom 60. évfordulójáról. Számos kiállítás, program mutatta és elevenítette fel az akkori helyi történéseket, így a fiatalok rengeteget tanulhattak az emlékév kapcsán. Megjelent az a hiánypótló kötet, amely az ötvenhatos egri hősöket mutatja be, s posztumusz díszpolgári címet kapott Bíró Lajos, a forradalom egyik egri főszereplője. Ugyanakkor vidéken egyedülálló módon sikerült egy hatalmas falfestményt megalkotni, amely felidézte a forradalom egri jeleneteit. A gazdag program szervezéséért köszönet illeti a szervezőket – jelentette ki a honatya.

Nyitrai Zsolt beszámolt arról is, hogy Habis László polgármesterrel együtt az elmúlt hetekben a Miniszterelnökség koordinációjában számos tárgyalást folytattak az érintett minisztériumokkal a Modern városok program előrehaladása ügyében. Elárulta, hogy hamarosan találkoznak Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztossal is, akivel Eger turisztikai lehetőségeinek további bővítéséről egyeztetnek majd.