Országos gyűjtőkörű múzeummá válhat
az egri vár

Mit kíván tenni Magyarország Kormánya azért, hogy az egri vár fejlesztése tovább folytatódjon?” – kérdezte Nyitrai Zsolt Lázár János minisztert a Parlamentben.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselőjeként és egriként a felszólalása elején említette: „Az a célunk, hogy Eger épüljön, szépüljön.”

Országos gyűjtőkörű múzeummá válhat az egri vár

A terület- és településfejlesztési operatív programnak (TOP), illetve a „Modern Városok” programnak köszönhetően Eger és az ott élő emberek, komoly lehetőségekhez juthatnak. A TOP-hoz kapcsolódó – az előző évi, utolsó támogatási – kérelmeket a város tavaly decemberben benyújtotta – utalt rá a honatya.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által Egerben aláírt „Modern Városok” program, öt nagy komoly fejlesztési lehetőséget kínál a városnak. Ezek közül a képviselő egyet, az egri vár ügyét emelte ki felszólalásában.

Az Országgyűlés 2015-ben nyilvánította az egri várat nemzeti emlékhellyé. A vár a magyar hazaszeretet és az egész Európáért tett felelősségvállalás szimbóluma. Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, az egri várban az elmúlt időszakban több látványos fejlesztés történt. A megépült és megújult várfalsétány mellett, a fejlesztéseknek köszönhetően a vár több, korábban a látogatók elől elzárt része is elérhetővé vált az érdeklődők számára. Jelenleg a Vármúzeum Heves megyei gyűjtőkörrel rendelkezik, így a megye határain belül kutatja és ápolja múltunkat és kulturális javainkat, amely gyűjtőkör országos kiterjesztése közös érdekünk. „Az egri vár fejlesztése, értékeinek megőrzése nemzeti ügy, az a célunk, hogy a rekonstruált, attrakciókkal teli, országos gyűjtőkörű erőd fogadja a hazai és külföldi turistákat.” – mutatott rá a képviselő. Nyitrai Zsolt erre a gondolatsorra fűzte fel Lázár Jánoshoz intézett kérdését: „Tisztelt Miniszter Úr! Azt kérdezem Öntől, hogy milyen eszközökkel segíti Magyarország Kormánya nemzeti ügyünket, az egri vár fejlesztését?”

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában tájékoztatta az Országgyűlést arról, hogy a magyar kormány 20 megyei jogú várossal kötött megállapodást, 2400 milliárd forint értékben. Ebből az összegből 1400 milliárd forint az európai uniós, 1000 milliárd forint pedig a hazai forrás. A magyar kormány Eger városával, mintegy 80 milliárd forint támogatási összegben állapodott meg. Az említett forrásból finanszírozni kívánt legjelentősebb tétel, a város és az M3-as autópálya összekötése egy négysávos autóúttal. Ezek a beruházások folyamatban vannak – mondta el a miniszter. A továbbiakban Lázár János megjegyezte, a kormány 2015-ig 2,3 milliárd forintot költött a nemzeti emlékhely fejlesztésére, Magyarország egyik legjelentősebb múzeumának támogatásaképpen. A kormány számára továbbra is nemzetstratégiai cél a vidéki várak rekonstrukciója, hogy ezek közösségi térként és nemzeti emlékhelyként funkcionáljanak.

A kormány 6,5 milliárd forintot szán az egri vár rekonstrukciójára, amelyből 1,5 milliárd forintot a nemzeti- vár és kastélyprogram keretében meg is nyert Eger, a tartalmat illető tárgyalások már lezajlottak – ismertette válaszában a miniszter. A kormány az ezt meghaladó 5 milliárd forintot saját támogatásból kívánja finanszírozni; ebből a tavalyi évben 250 millió forintot kapott meg Eger város önkormányzata tervezői előkészítésre. A 2017-es esztendőben a kormány 152 milliárd forint hazai és 250 milliárd forint európai uniós forrást kíván költeni a „Modern Városok” program keretében. „A 152 milliárd forintban mintegy 4 milliárd forinttal szerepel az egri vár rekonstrukciója. Tehát amennyiben a tervezés jól halad előre, a tervezők, a műemlékesek, Eger város önkormányzata és képviselő úr meg tudnak állapodni az egriekkel a tartalmat illetően, akkor az idén további 4 milliárd forint kifinanszírozására van lehetőség.” – fejezte be válaszát Lázár János és sok sikert kívánt Nyitrai Zsoltnak az egri vár érdekében kifejtett erőfeszítéseihez.