Egerben “landol” a svájci repülőgép-ipari beruházás

Kétmilliárd forintos repülőgép-ipari beruházást valósít meg Egerben a svájci állami kézben lévő RUAG csoport – jelentette be Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

TV Eger

Nyitrai Zsolt az ünnepélyes bejelentésen arról beszélt, hogy nagy öröm és büszkeség, hogy az egriek számára ilyen fontos beruházást sikerült rövid időn belül tető alá hozni. A RUAG fejlesztése ugyanis a 2 milliárd forintos (6 millió eurós) befektetés révén 180 embernek biztosít majd új munkahelyet Egerben.

Meggyőződésem – folytatta az országgyűlési képviselő -, hogy a nagyhírű svájci cég kiváló helyszínt választott, amikor eldöntötte, hogy a hevesi megyeszékhelyen építi fel új csarnokát, s ide telepíti divízióját. A beruházás jelentős esemény az egri családok számára, mert ezzel a fejlesztéssel bővülnek a munkalehetőségek a városban – hangsúlyozta a képviselő.

Mindez igen jelentős esemény az itt élő emberek, családok számára, hiszen mindig is kiemelt feladatunknak tartottuk az eddigi munkahelyek megtartását, valamint új álláshelyek megteremtését annak érdekében, hogy biztosítsuk és segítsük az egri emberek megélhetését – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Egerben “landol” a svájci repülőgép-ipari beruházás

A honatya köszönetet mondott a svájci államnak, a RUAG cégcsoportnak, Szijjártó Péter miniszternek, Ésik Róbertnek, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnökének és Habis László egri polgármesternek.

Nyitrai Zsolt bejelentette azt is, hogy a tárca vezetőjével, valamint a polgármesterrel együtt tárgyalásokon egyeztetnek egy újabb nagy egri beruházás lehetőségéről.

Szijjártó Péter a svájci cégről elmondta: a RUAG, amely a világ száz legjelentősebb hadiipari vállalkozásának egyike, az egri üzemben kíván az Airbus 320-as és a Bombardier repülőgépekhez géptörzs-elemeket gyártani.

A RUAG Aerostructures beruházása 180 új munkahely létrehozását is jelenti a hevesi megyeszékhelyen. A kormány 382 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházáshoz.

Hozzátette: a svájci cégcsoport azzal, hogy Egert választotta kutatás- és fejlesztésvezérelt új beruházásához, elismerte a kedvező magyar befektetési környezetet, a magyar képzési rendszert és elismerése a magyar munkaerőnek, a magyar emberek szakmai felkészültségének, szaktudásának is szól.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, hogy a magyar légi és űrjármű-ipar termelési értéke a múlt évben meghaladta a 34 milliárd forintot, ami 15 százalékkal volt több, mint az előző évben. Ebben az iparágban Magyarországon 1566-an dolgoznak – az itt dolgozók száma egy év alatt 18 százalékkal nőtt.

Elmondta, mivel a RUAG is Magyarországra jött, és a Lufthansatechnik is Magyarországra hozta mérnöki központját, így ez a szektor – a légi és űrjármű-ipar – is növekszik majd Magyarországon.

A magyar-svájci kereskedelmi forgalom jelenleg mintegy másfél milliárd euró (mintegy 450-460 milliárd forint) – közölte a miniszter.

Szijjártó Péter felidézte: a magyar külgazdaság mind 2015-ben, mind pedig 2016-ban minden létező rekordot megdöntött teljesítményével. Mind az export, mind a külkereskedelmi többlet, mind a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül az országba érkezett befektetéseket tekintve minden idők legjobb eredményei születtek 2015-ben és 2016-ban is – fejtette ki.

Az pedig, hogy egy svájci vállalkozás repülőgép-ipari beruházása is felkerült most a sok autóipari, az élelmiszeripari és szolgáltató-központi befektetés közé, azt mutatja, hogy a magyar ipari képességek sokszínűek és az ország külgazdasági kapcsolatrendszere is diverzifikált – állapította meg a miniszter.

Urs Breitmeier, a RUAG csoport vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, korábbi jó tapasztalatai alapján döntött a RUAG csoport arról, hogy Magyarországon létrehozza második gyártóegységét is. A RUAG számára fontos, hogy versenyképességét folyamatosan fenntartsa és fejlessze, amihez a magyarországi beruházás is jelentősen hozzájárul – emelte ki.