Az Egri Bikavér az első hungarikummá nyilvánított vörösbor!

A mai napon az egri várban tartott ülésén hungarikummá nyilvánította az Egri Bikavért a Magyar Hungarikum Bizottság – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

TV Eger

Mint elmondta, hosszú út vezetett a mai történelmi bejelentéshez, hiszen egy esztendővel ezelőtt kezdeményezte az Egri borvidék zászlóshajójának számító vörös cuvée hungarikummá nyilvánítását. Tette ezt azért, mert a kiváló nedű megfelel a hungarikumok kritériumának, hiszen a magyarság egyfajta csúcsteljesítményéről van szó. Ezt követően – folytatta Nyitrai Zsolt – az illetékes bizottság tavaly nyáron a Magyar Értéktárba emelte az Egri Bikavért, ezáltal kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította az Egri borvidék jeles termékét, végül így kerülhetett sor a mai döntésre.

Az Egri Bikavér az első hungarikummá nyilvánított vörösbor!

A honatya hangsúlyozta, erős üzenetértéke van annak is, hogy a Hungarikum Bizottság az egri várban tartott ülésén hozta meg ezt a határozatot, hiszen egy Nemzeti emlékhelyen, történelmünk egyik dicső helyszínén nyilvánították ki akaratukat a bizottság tagjai. Ezért köszönet illeti őket, Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, a Hungarikum Bizottság elnökét, az egri szőlészeket és borászokat és mindenkit, aki támogatta a kezdeményezést.

Külön öröm számunkra – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt -, hogy éppen ma 81 éve alakult meg az önálló Egri borvidék, ebben fontos szerepet játszott Petró Kálmán egri szőlőtermelő, aki országgyűlési képviselőként is tevékenykedett, valamint a szintén szőlőtermelő Braun Károly, aki egykoron Eger polgármestere volt. Sokat tett az Egri Bikavér védelmében Grőber Jenő, aki a „márka” szószólójaként munkálkodott, s aki egyébként Knézich Károlynak, 1848 hős tábornokának unokája volt.

Az Egri Bikavér az első hungarikummá nyilvánított vörösbor!

Nem feledkezhetünk meg arról a tényről sem, hogy a borvidéken tízezer embernek ad munkát a szőlőtermelés, nekik és családjaiknak a megélhetést jelenti a szőlővel való foglalatosság. Miután az Egri Bikavér hungarikum lett, a palackokon feltüntetik majd a címhez kapcsolódó védjegyet, mindez pedig gazdasági előnyt is jelent. Itthon és külföldön is tovább növekedhet a borvidék zászlóshajójának presztízse, népszerűsége – fogalmazott Eger és térsége országgyűlési képviselője.

A képviselő a jeles esemény kapcsán kezdeményezte: készüljön el egy az Egri Bikavér történetét, jelenét és jövőjét bemutató kiadvány magyar, angol, illetve lengyel nyelven Csutorás Ferenc borász szakmai koordinálásával. A kötet jó hírét viszi majd az egri bornak és a hungarikummá nyilvánított Egri Bikavérnek a nagyvilágban – fejtette ki Nyitrai Zsolt.

Az Egri Bikavér az első hungarikummá nyilvánított vörösbor!

A különleges nap történetéhez tartozik az is, hogy még a Hungarikum Bizottság ülésének szünetében, 15 óra 52 perckor került sor a hagyományos várbéli díszlövésre, ám előtte Fazekas Sándor már elmondta a jó hírt az ágyúdombon jelenlévők számára: „Az Egri Bikavér hungarikum lett!”. Ezt követően Lezsák Sándor, a bizottság és az Országgyűlés alelnöke adta le a díszlövést, majd tűzijátékkal tették még emlékezetesebbé ezt a kivételes napot, este pedig az új hungarikummal, az Egri Bikavérrel koccinthattak a borbarátok.