Eger legnagyobb ipari beruházása: 770 új munkahely

Ismét Egerre esett a német ZF választása, ugyanis 31 milliárd forintos beruházást hoz a konszern – jelentette be pénteken, Budapesten Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

TV Eger

A beruházásról szóló Egyetértési nyilatkozat aláírása után Bernd Stockmann a ZF konszern elnök-vezérigazgatója, majd Habis László egri polgármester köszöntötte a megjelenteket felidézve azt a több mint két évtizedet, amelyet Egerben töltött a német világcég.

Nyitrai Zsolt arról beszélt, hogy nagy öröm és büszkeség az egriek számára, hogy a svájci RUAG fejlesztésének bejelentése után ismét ilyen fontos fejlesztésről kaphatnak hírt. Hozzátette: a minap nyilvánították hungarikummá az Egri Bikavért, ami ugyancsak tovább segítheti Eger gazdaságának fejlődését.

Eger legnagyobb ipari beruházása: 770 új munkahely

Mint hangsúlyozta: a ZF Hungária legújabb egri fejlesztése 770 embernek adhat majd munkát a városban és környékén, s ezek után bátran el lehet mondani, hogy aki Egerben dolgozni szeretne, az a megyeszékhelyen talál magának állást.

Biztos vagyok abban – folytatta az országgyűlési képviselő -, hogy az egész világon jegyzett világcég kiváló helyszínt választott, amikor eldöntötte, bővítve eddigi termelését újabb tízmilliárdokat fektet be egri üzemének fejlesztésébe.

Az előkészítés nagy és körültekintő munkát igényelt – tette hozzá Nyitrai Zsolt -, ezért köszönetet mond a német államnak, a ZF konszern vezetőinek, Szijjártó Péter miniszternek, Ésik Róbertnek, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnökének és Habis László egri polgármesternek, valamint csapatának.

Végül kifejezte háláját a vállalatnak azért is, hogy támogatja a bajnok egri vízipólósok klubját is, akik sok örömet szereznek az egrieknek.

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy szerencsére a német vállalatok befektetései egyre gyarapodnak Magyarországon. Ugyanakkor nagy változások zajlanak a világgazdaságban, hiszen a termelési tevékenység mellett egyre nő a digitalizáció és a kutatásfejlesztés szerepe, így a jövőben a versenyképesség kritériuma lesz az is: hány korszerű vállalatot tudunk meggyőzni arról, hogy fektessenek be egy adott országban. Ezen a téren hazánk jól áll, mert az autóipar révén az elektromobilitás, valamint a robot technika fejlődésével a legmodernebb technológiák kerülnek hozzánk. Mindez nagyon kedvező hatással van a beszállítókra, tehát a hazai kis- és középvállalatokra is – fejtette ki a miniszter.

A mostani egri beruházásról szólva elmondta: a 31 milliárd forint értékű befektetés százaknak ad munkát a térségben, ezért a magyar állam 6,7 milliárddal támogatta a fejlesztést. Felhívta a figyelmet arra a tényre is, miszerint a ZF Hungária jelenleg nem kevesebb, mint 44 százalékos hazai beszállítói aránnyal dolgozik.

Kijelentette: a magyar autóipar tavaly minden idők legmagasabb termelési értéket – 2870 milliárd forintot – állított elő.