A turizmus a magyar gazdaság húzóereje

Az idegenforgalom valamint a turizmus és a vendéglátás a gazdaság húzóágazata lett, ami a szektorban dolgozók áldozatos munkájának eredménye – mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője Budapesten.

A turizmus a magyar gazdaság húzóereje

Nyitrai Zsolt a Turisztikai pályázati források és lehetőségek című Turizmus és Profit 2017 konferencia megnyitójában kiemelte: mára kimondható, hogy a turizmus újra húzóágazat lett, amely jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. A turizmus napjainkban már több mint 350 ezer embernek ad munkát, és a szektorban 45 ezer kis- és középvállalkozás működik – hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a szektor 2016-ban újabb robbanást ért el, a külföldiek körében egyre nagyobb az érdeklődés és a bizalom Magyarország és a Főváros iránt, mely folyamatosan épül, szépül és fejlődik.

A tömeges bevándorlás okozta állandó terrorveszély miatt Párizs 1,5 millió turistát vesztett, de nem járt jobban a közeli Bécs sem, kimondhatjuk tehát, – folytatta – ha a biztonság elbukik, a turizmus is elbukik. Ezért fontos a kormány bevándorlás politikája, hiszen Magyarország egy biztonságos desztináció, a látogatottsága pedig az európai átlag több mint háromszorosa.

Szerencse, de nem a szerencsének köszönhető, hogy a belföldi turizmus is szépen növekszik, hiszen egyre több pénz marad a magyar családoknál, valamint a turisztikai szolgáltatások is egyre színvonalasabbak.

A magyar filmipar újjáélesztése is hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország egyre népszerűbb. Tavaly Magyarország, London után Európa második legfontosabb filmforgató helyszíne volt. Egyre jelentősebb a sportturizmus is. A Vizes VB az ország eddigi legnagyobb sporteseménye – tette hozzá.

A magyar kormány adócsökkentéssel is segíti az ágazatot, a vendéglátás áfájának idei és jövő évi csökkentése az ágazat élénkítését is szolgálja – zárta le beszédét Nyitrai Zsolt.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) alelnöke elmondta: az ENSZ turisztikai világszervezete Európára 4-4,5 százalékos, míg a régióra 5 százalék feletti növekedést vár középtávon.  Budapest Prágához és Bécshez is közelebb került az elmúlt időszakban, az átlagárak javultak, de még komoly tartaléka van a magyar fővárosnak, ahol jelenleg számos fejlesztés zajlik, így a következő egy-két évben a szobakapacitás 10-15 százalékkal nőhet – ismertette. Az alelnök beszélt arról is, hogy a turizmus a GDP 10 százalékát adja és a kormány ezt az arányt 13 százalékra szeretné növelni.

A konferencián díjazták a 2016-os év legjobb turisztikai szolgáltatóit. Heves megye is nagy sikert ért el, hiszen Az év új családbarát szállodája a Tündérkert Hotel és Rendezvényközpont Noszvaj lett.

További díjazottak: Az év üzleti szállodája 2016-ban az ötcsillagos The Ritz-Carlton Budapest lett, Az év wellness szállodája a négycsillagos Avalon Resort & Spa Miskolc, Az év konferencia szállodája a négycsillag superior kategóriájú Continental Hotel Budapest lett. Az év városi szállodája a négycsillagos Hotel Moments Budapest, Az év családbarát szállodája a négycsillagos Kolping Hotel Alsópáhok, Az év szállodaüzemeltetője elismerést pedig a Service4You Hotel Management kapta. Díjat kapott még többek között a legjobb légitársaság, utazási iroda és autókölcsönző is.