Pünkösd a bor és az űrrepülés jegyében

Szombaton délután Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő köszöntötte a XVI. Egerszalóki Pünkösdi TOR-TÚRA vendégeit, majd kora este a VII. Kerecsendi Bornapon folytatott nyilvános beszélgetést Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal.

TV Eger

Egerszalókon Varga István polgármester jelentette be a jó hírt, miszerint aláírták a település főterének kialakításáról szóló szerződést, amelyhez – a térség országgyűlési képviselőjének közreműködésével – több mint 260 milliós vissza nem térítendő támogatást kaptak az államtól.

Pünkösd a bor és az űrrepülés jegyében

Nyitrai Zsolt a gasztronómiai és kulturális fesztiválon köszöntötte a helyieket, a határon túli barátokat, akik a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napjáról az anyaországban emlékeznek meg. A vasárnapi pedagógusnap alkalmából pedig a helyi és környékbeli, aktív és nyugdíjas pedagógusoknak köszönte meg áldozatos munkájukat.

Szólt arról is, hogy a rendezvény immár hosszú, tizenhét éves múltra tekint vissza, ami jelzi a közösség erejét, majd utalt arra, hogy a hamarosan induló főtéri nagyberuházás, a polgármester által ígért kerékpárút is elkészült, s minden lehetőség adott ahhoz, hogy Egerszalókon a fejlesztések tovább folytatódjanak.

Nyitrai Zsolt ezt követően országgyűlési képviselői oklevelet adott át Kiss Rékának, a helyi önkormányzat településfejlesztési ügyintézőjének kiváló munkájáért.

Pünkösd a bor és az űrrepülés jegyében

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Kerecsendi Bornapot, melynek díszvendége idén Farkas Bertalan űrhajós volt, akivel Nyitrai Zsolt beszélgetett a népes közönség előtt. A honatya Kárpáti György olimpiai bajnok Koncz Gábor és Reviczky Gábor színművészek után idén az első magyar űrhajóst hívta el Kerecsendre.

Farkas Bertalan beszélt arról, hogy 1976-ban nyílt lehetőség arra, hogy a szovjetek az akkori szocialista országokból jelölteket toborozzanak egy űrutazásra: 340 magyar vadászpilóta jelentkezett, végül a megmaradt 7 jelöltből 4-et választottak a szovjetek, ennyien utazhattunk a bajkonúri kiképzésre. Ez után dőlt el, hogy Kubaszovval én repülhetek az űrbe, Magyari Béla pedig tartalék kozmonautaként végig mellettem volt. Mondtam is mindig neki, hogy akár ő is lehetett volna a kiválasztott, ő is részese a sikernek.

Farkas Bertalan a nagy utazásról szólva elmondta, hogy leírhatatlan, csodálatos élmény volt a világűrből megpillantani a Földet – egészen pontosan a Csendes-óceánt -, s ugyancsak felejthetetlen élmény volt az is, amikor az űrből visszatérve és járva a világot, a külföldön élő magyarok büszkén, könnyes szemmel ölelték át őt, az első magyar űrhajóst, aki a honfitársuk.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett, a mai dátum, június 3-a, igazán jeles nap a magyar űrhajózás történetében. Az űrhajós elmondta, hogy 37 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon tért vissza a Földre, s ezt a pillanatot soha nem felejti el.

A VII. Kerecsendi Bornapon persze a gasztronómia és a sok finom nedű is fontos szerepet kapott. Nyitrai Zsolt a rendezvényen országgyűlési elismerő oklevelet adott át két elismert helyi borásznak, – akik a Kerecsendi Borklub Egyesület alapító tagjai – Fónad Istvánnak és Prokaj Milánnak.