Új ’56-os egri falfestmény: Wittner Mária üzen az ifjúságnak

Nyitrai Zsolt kedden, Wittner Mária ötvenhatos szabadságharcossal közösen avatta fel Eger immár második ’56-os falfestményét, amelynek egyik szereplője maga Mária asszony, aki kezében fegyverrel harcol a forradalom napjaiban.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője az avató ünnepségen elmondta, hogy Eger tavaly méltóképpen emlékezett meg a forradalom 60. évfordulójáról.  Szólt arról a könyvről, amely részletesen bemutatta az egri eseményeket és a még élő szereplőket, valamint arról a kiállításról, amelyet Bíró Lajos festményeiből rendeztek, aki az egri események egyik főszereplője volt. Az évforduló kapcsán elkészült az ötvenhatos emlékplakett, az egri történéseket nyomon követő weboldal, amely főként a fiatalok érdeklődését keltette fel, valamint rendeztek szelfi-, illetve rajzpályázatot is. Elkészült egy színvonalas film, amely bemutatta és megszólaltatta a forradalom egri szereplőit, átadták a garzonház falán látható ötvenhatos falfestményt, melyhez hasonlót nem találhatunk a vidéki Magyarországon – sorolta a honatya.

Új ’56-os egri falfestmény: Wittner Mária üzen az ifjúságnak

Ma pedig – folytatta – egy újabb falfestményt avathatunk, melyen Havrila Béláné Sticker Katalin és Wittner Mária látható fegyverrel a harcok idején, hogy így tisztelegjünk a hősök előtt. Sajnos, Katalin már nem élhette meg ezt a napot, mert 1958-ban kivégezték, de itt van velünk Wittner Mária, aki ma is őrzi a forradalom lángját – mondta Nyitrai Zsolt.

Egyszerre felemelő és fájdalmas látnom ezt a képet, hiszen Kati nem lehet velünk… Meggyőződésem azonban, hogy beszélnünk kell a gyötrelmes évekről, el kell mondanunk az ifjúságnak, hogyan éltünk akkor Magyarországon, amely ma kezd olyanná válni, amilyennek 1956-ban megálmodtuk – fejtette ki Wittner Mária.

Mint hangsúlyozta: tiszta lelkű emberekre van szüksége a hazának, és örömmel látom a maiakon, azon dolgoznak, hogy felemeljék az országot, és tovább építsék a jövőt. Demokráciára van szükségünk ahhoz, hogy a többség által megválasztottak küzdjenek a felemelkedésért.

Ugyanakkor – tette hozzá – azok, akik eddig Keletre figyeltek, most Brüsszelben ártanak az országunknak, elárulják a magyarságot, ezért jobban teszik, ha félreállnak.

Legfőbb célunk és üzenetünk, hogy megmutassuk, az ’56-os hősök nem hiába áldozták életüket szabadságunkért. Mindezt tudniuk kell a mai fiataloknak! – mondta.