Franco Nero lesz az idei Egri Bikavér Ünnep díszvendége!

Az Egri Bikavér hungarikummá válásának évében Franco Nero világhírű színművész, rendező lesz az idei XXI. Egri Bikavér Ünnep díszvendége – jelentette be szerdán Nyitrai Zsolt a négynapos eseményt beharangozó sajtótájékoztatón az Érsekkertben.

TV Eger

Pál Sándor, egri borász elmondta: a jövő csütörtökön kezdődő esemény színhelye idén is az Érsekkert lesz, ahol 30 borászat több mint 100 féle bora mutatkozik be. A klasszikus bikavérek, csillagok és rozék mellett megkóstolhatjuk a „nagyágyúkat”, azaz a Superior és Grand Superior változatokat, de mód lesz arra is, hogy összevessük és értékeljük a különböző évjáratú borokat is.

Szólt arról is, hogy idén 16 étterem készíti el a borokhoz illő ételeket, ám az egriek mellett ezúttal debreceni, hajdúszoboszlói és egy budapesti étterem is rész vesz a gasztronómiai eseményen. Az idei Bikavér Ünnepen ismét a Tokaji Borvidék lesz a meghívott díszvendég, ugyanakkor a látogatást viszonozzák az egriek, így együtt állnak ki minőségi boraikkal a közönség elé Tokajban is. Elhangzott, hogy színvonalas kísérő programokra számíthat minden korosztály, valamint több mint 30 ezer látogató várható a négy nap folyamán.

Franco Nero lesz az idei Egri Bikavér Ünnep díszvendége!

Pál Sándor az Országos Borverseny kapcsán komoly egri sikerekről is beszámolt, így jövőre Egerben rendezik meg a rangos Vinagora borászati seregszemlét. Az idei országos versenyen Thummerer Vilmos családi pincészete érdemelte ki a legjobb pincészet különdíjat, a hat nagy aranyból pedig kettőt ugyancsak ők szereztek meg, ami példátlan teljesítmény.

Thummerer Vilmos hangsúlyozta, az Egri Bikavér hungarikummá nyilvánítása nemcsak örömet jelent, hanem felelősséget is. Feladatunk, hogy nemcsak a csúcsborok, hanem a közepes árfekvésű Egri Bikavérek is mindig méltóak legyenek erre a címre.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője bejelentette: mivel az idén lett hungarikum az Egri Bikavér, különleges díszvendéget hívtak meg az ünnepre. Mint elmondta, Franco Nero világhírű színművész, rendező és producer látogat el az egriekhez. A sztár több mint 200 filmben vállalt szerepet, köztük van a Még drágább az életed szuperprodukció, de a hazai vonatkozású Honfoglalás című alkotás is.

A tervek szerint – folytatta – Franco Nero részt vesz már a megnyitón is, és másnap is az egriekkel és a borokkal ismerkedik, majd szerepel abban az Egert népszerűsítő filmben, amely a város értékeit mutatja be. A program része az is, hogy az ünnep második napján, pénteken a Dobó téren 15 óra 52 perckor ő adja le a díszlövést az egri hősök tiszteletére.

Habis László polgármester mindehhez hozzátette: már dolgozik az Európa Kulturális Fővárosa pályázatot előkészítő munkacsoport, s hamarosan elkészül egy kiadvány, amelyben hírességek vallanak Eger műemlékeiről, borkultúrájáról, gasztronómiájáról és művészeti értékeiről.