Nincs visszaút! Letették az M25-ös összekötő út alapkövét

A most induló, harminc éve várt fejlesztés megváltoztathatatlan, visszafordíthatatlan és eltéríthetetlen! – jelentette ki szerdán az Egert az autópályával összekötő M25-ös út ünnepélyes alapkőletételén Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

TV Eger

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében egyebek mellett hangsúlyozta a beruházás-sorozat jelentőségét és kiemelte, a projekt közvetlen gyorsforgalmi útkapcsolatot teremt a főváros, valamint Eger és térsége között, amely a rövidebb menetidő és a biztonságos közlekedés mellett a térség és a megyeszékhely turizmus- és gazdaságfejlesztésének is új lendületet ad.

Nyitrai Zsolt elmondta: az Egert az autópályával összekötő M25-ös út az egriek és a Heves megyeiek régi álma volt, ám most végre eljött a pillanat, elkezdődhet az építkezés. Szólt arról is, hogy ez a beruházás országos jelentőséggel bír, az egriek és a város környékén lakók évtizedek óta várják, hogy megvalósuljon az összekötő út. Sokan és sokszor megígérték nekik, hogy megépül az érintett szakasz, ám az út ezidáig nem készült el.

Nincs visszaút! Letették az M25-ös összekötő út alapkövét

Mostantól viszont bizonyosra vehető, hogy megváltozik az itt élő emberek élete, mert az új út mintegy 15-20 perccel rövidíti le Eger és Budapest között az utazási időt, növeli majd az utazás biztonságát és minőségét, ugyanakkor tehermentesíti a környező települések forgalmát is.

Immár “papírunk” is van a fejlesztésről: mint ismert, a Modern Városok Program keretében Orbán Viktor miniszterelnök az egri Városházán aláírta azt a tervet, melynek eredményeként az eddig 2×1 sávos helyett 2×2 sávos szakasz épülne az autópályáig – fejtette ki.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy Eger eséllyel pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, ám ez a projekt sem képzelhető el a közlekedés minőségének javítása nélkül. Eger ugyanis a külföldi és hazai a turisták kedvelt célpontja, itt található a leglátogatottabb vidéki múzeum, az egri vár, van Bazilikánk, Líceumunk, vannak kiváló boraink és gyógyvizeink. Ezért is elengedhetetlen az infrastruktúra fejlesztése.

Nincs visszaút! Letették az M25-ös összekötő út alapkövét

Az alapkő letételekor ki kell jelentenünk, hogy a most elkezdődő beruházás megváltoztathatatlan, visszafordíthatatlan és eltéríthetetlen! – hangsúlyozta a honatya. Hozzátette: köszönet illeti azt a több ezer embert, aki kitöltötte az internetes petíciót és kitartott az M25-ös ügye mellett. Ők voltak azok, akik nem hagyták, hogy eltérítsenek minket az eredeti tervektől és határidőktől.

Az új út haszonélvezői a családok, a diákok, a vállalkozók, – akik a fejlesztésnek hála új munkahelyeket teremthetnek – valamint a külhoni és belföldi turisták mind nyertesei a beruházásnak, hiszen Eger és a megye fejlődése előtt új távlatok nyílnak meg az új szakasz megépítésével.

Köszönet illeti azokat is – folytatta –, akik harminc éven át folyamatosan küzdöttek az összekötő út ügyéért. Legyen ez közös célunk, közös munkánk, közös sikerünk, hiszen ha összekötjük a megyeszékhelyt az M3-as autópályával, az minden egri és Heves megyei ember közös sikere lesz. M25-ös út itt és most! – zárta beszédét Nyitrai Zsolt.

Pajtók Gábor, Heves megye kormánymegbízottja a projektben közreműködők munkáját dicsérte, Habis László egri polgármester pedig arról szólt, hogy Eger milyen új lehetőségekkel számolhat a beruházás kapcsán.

Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója pedig ismertette a fejlesztés főbb műszaki paramétereit.

Végül ünnepélyes keretek között letették az M25-ös összekötő út alapkövét.