Az Egri Bikavér lett Budapest bora!

Idén első alkalommal koccinthattak hungarikummal a borkedvelők az Érsekkertben. Csütörtök este megnyílt a XXI. Egri Bikavér Ünnep, ahol Franco Nero és Tarlós István is tiszteletét tette.

TV Eger

A borünnep a Borbarát Hölgyek, a Borlovagrendek, valamint a vendégek felvonulásával vette kezdetét az Érsekkertben. Simkó Zoltán, az Eger Város Hegyközsége elnöke köszöntötte e jeles ünnepen, Szent Donát napján a borkedvelőket, majd egy világhírű filmszínész lépett a színpadra, hiszen Franco Nero is Egerbe látogatott a Bikavér Ünnep tiszteletére. A sztár több mint 200 filmben szerepelt, többek között a Még drágább az életed szuperprodukcióban, de hazai vonatkozású film a Honfoglalás is a nevéhez kötődik. Franco Nero köszöntötte a jelenlévőket, majd többek között beszélt a magyarországi filmes élményeiről és a magyar borokhoz fűződő kapcsolatáról illetve jövőbeli terveiről. Többször járt már hazánkban, így módja volt megkóstolni a finomabbnál-finomabb magyar borokat, de külön öröm számára, hogy újabb kellemes tapasztalatokat szerezhet Egerben.

Az Egri Bikavér lett Budapest bora!

Tarlós István, Budapest főpolgármestere is elfogadta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő meghívását a Bikavér Ünnepre, aki nem jött „üres kézzel”, egy örömteli hírt jelentett be a borünnepen, mégpedig, hogy az Egri Bikavér lett Budapest hivatalos bora. A városvezető elmondta – ezentúl büszkén fogja ajándékozni és hirdetni az Egri Bikavért és az Egri Csillagot Budapest vendégeinek, turistáknak és budapesti polgároknak.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a borünnepen köszönetét fejezte ki a szőlészeknek és a borászoknak, hogy hungarikum lett az Egri Bikavér, valamint megköszönte Tarlós Istvánnak, hogy ily módon támogatja az egri nedűt. A honatya kiemelte – az elkövetkező időszakban is arra fognak törekedni, hogy minél több országosan és nemzetközileg is ismert személyt hívjanak meg a megyeszékhelyre, ezzel is Egerre irányítva az ország figyelmét.

Az Egri Bikavér lett Budapest bora!

A borünnep elmaradhatatlan része az elismerések átadása. Nyitrai Zsolt a megnyitón átadta a 2016. év Borgasztronómusa címet Malácsik Tibornak.

A 2016. Év Egri Szőlőtermelője File János, a 2016. Év Egri Bortermelője: Osváth Tamás, az Eger Szőlő- és Borkultúrájáért emlékérem tulajdonosa pedig Pál Sándor lett.

A három nap alatt 30 borászat több mint 100 féle bora mutatkozik be. Helyet kapnak a klasszikus bikavérek, csillagok és rozék, amelyek mellett megkóstolhatja a közönség a Superior és Grand Superior változatokat is.