Franco Nero: Egert mindenkinek látnia kell!

Franco Nero világhírű színész és rendező, a XXI. Egri Bikavér Ünnep díszvendége, a rendezvény és a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán vallott a borhoz, a szőlőhöz, a művészethez és Egerhez fűződő kapcsolatáról.

TV Eger

A pénteki nyilvános interjú során Csisztu Zsuzsa moderátor, televíziós riporter elsőként Franco Nerot kérdezte arról, milyen kapcsolat fűzi a borhoz, a gasztronómiához és hazánk kultúrájához annak kapcsán, hogy a világsztár az esemény díszvendége és a pályázat népszerűsítője.

A világsztár egyebek mellett elmondta, örül, hogy Egerben lehet, hiszen az Egri Bikavér hungarikummá vált, és megtiszteltetés számára, hogy a programsorozat díszvendége lehet.

Franco Nero: Egert mindenkinek látnia kell!

A bor egy különleges ital – folytatta – mert boldoggá tesz, ezért nevezhetjük az örökkévalóság italának, továbbá szoros kapcsolatban van a művészetekkel s magával az alkotás folyamatával.

Franco Nero beszélt arról is, hogy római otthonában van egy képe, amelyen Pablo Neruda chilei költő szavai olvashatók, – „Ne higgy olyan embernek, aki nem iszik bort…!” Van-e jobb bizonyíték a bor és a művészet különleges viszonyára? – tette fel a kérdést.

Mint elmondta, pár évvel ezelőtt egy híres olasz borászati társaság tiszteletbeli elnökévé választotta, majd egyik barátja elhatározta, hogy bort készít Franco Nero néven. Ezután egy rangos versenyen, amelyen 3900 termelő indult, a nevével fémjelzett kiváló nedű az első helyet szerezte meg a zsűri döntése alapján. Hozzátette, hogy egy tokaji bormúzeumban most is ott látható egy palack ebből a különleges a borból és az eseményen egy üveggel Egernek is felajánlott belőle.

A világsztártól megtudtuk, hogy a berlini fal leomlása után többször is forgatott hazánkban, a rendszerváltás után sok olasz és spanyol vállalkozó telepedett le Magyarországon, így különböző történeteket, forgatókönyvet vittek filmvászonra ezekben az időkben.

A látogatások során alakult ki bennem az az elkötelezettség, amelyet ma is érzek a magyar borral és az itt élő emberekkel kapcsolatban, és azóta is szeretem ezt az országot, és persze Egert is! – jelentette ki Franco Nero.

Franco Nero: Egert mindenkinek látnia kell!

Koltai Lajos, több Oscar-díjas alkotás operatőre, rendező, az Európa Kulturális Fővárosa pályázat művészeti igazgatója elmondta, borivó embernek tartja magát, szinte minden este „elbeszélget” a borral, így helyre kerülnek a jó és a rossz dolgok is. Nemcsak emiatt, hanem Illés György hagyatéka és a tanítása kapcsán is, most pedig a pályázat miatt szinte már hazajár Egerbe.

Az interjú során egy anekdotát is megosztott hallgatóságával. Az történt ugyanis, hogy az Este című film forgatásakor – amely kötődött Egerhez is – egy vacsorát szeretett volna szervezni az egyik szépasszonyvölgyi pincében, de előtte kért némi mintát a borokból. Mikor otthonában megkapta a csomagot s megkóstolta az italt, Koltai úgy érezte, ilyen rossz bort még nem ivott.

Egerben aztán felkereste a pincészetet: kiderült, hogy a csomag a hosszú út során 10 és 45 fok közötti hőmérsékleten „utazott” attól függően, éppen hol járt a karton bor, így hát a szállítmány tönkrement. Mikor a borász megfelelő hőmérsékleten, a kellő körülmények között megkóstoltatta a bort, az már egy egészen más ital volt. Végül a művész kapott egy saját hordót a pincében, hogy mindig azt a kiváló bort igya, sőt a film után a bor neve Este lett.

Habis László polgármester azt hangsúlyozta, hogy immár 150 éve gyártják szigorú szabályok betartatásával az Egri Bikavért, a rendszerváltás után pedig az alakuló családi pincészetek a világhír felé röpítették termékeiket.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője kijelentette: mostantól nem csupán Koltai Lajosnak van saját hordója a városban, Franco Neronak mostantól saját szőlője is van már Egerben. Az történt ugyanis, hogy a világsztár örökbe fogadott egy sor szőlőt, úgyhogy hamarosan nálunk is lesz Franco Nero Bor!

Hangsúlyozta azt is, hogy Egert ma is sokan ismerik itthon is és külföldön is, ám ha elnyerjük a 2023-as pályázatot, akkor még több lehetőségünk lesz arra, hogy a világon sokfelé megismerkedjenek a város történelmével és művészetével és az egymásba fonódó kulturális értékekkel, hagyományokkal, vagy éppen megkóstolják borainkat.

Nagyon fontosnak tartom, hogy még több világhíresség látogassa meg városunkat a jövőben, hogy népszerűsítsék pályázatunkat és beszéljenek kedvező személyes tapasztalataikról.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy a nyilvános beszélgetés előtt megtekintették az Érseki gyűjteményt és a Bazilikát, ahol Franco Nero egyszer csak azt mondta: „Sok helyen járt már a világban, de ezt mindenkinek látni kell!”

Franco Nero 15 óra 52 perckor a Dobó téren díszlövést adott le a várvédő egri hősök tiszteletére.