Világbajnok íjász lő az egri várból a Dobó térre

Mónus József világrekorder íjász augusztus 11-én 15.52 perckor a várból lő majd a Dobó térre, így tisztelegve a hős védők emléke előtt – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt.

TV Eger

A miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője az egri várban köszöntötte a megjelenteket, köztük a városunkból származó Prokaj Kiara Világ- és Európa-bajnok távlövő íjászt, Mónusné Ruszin Anna Mária világrekorder íjászt, valamint Mónus Józsefet („Fehér Farkast”), aki szintén világrekorder és világbajnok távlövő íjász, és személyes csúcsával – 653 méter – vezeti a ranglistát.

Világbajnok íjász lő az egri várból a Dobó térre

Nyitrai Zsolt bejelentette: az idei háromnapos Végvári Vígasságokon – pontosan augusztus 11-én 15 óra 52 perckor – eddig soha nem látott attrakciót láthatnak az itt élők és az idelátogató turisták Eger városában. Mónus József egy úgynevezett bástyalövést hajt végre az egri védők tiszteletére, amelynek lénye, hogy az ágyúdomb és a Dobó-bástya közötti falon állva a Dobó térre, pontosabban a szökőkút melletti területre lövi ki célzott nyilait Fehér Farkas.

Mónus József további érdekes részletekkel is megismertette a hallgatóságot. A bajnok tisztelegni szeretne azon hősök emléke előtt, akik 1552-ben akár életük árán is megvédték a várost és Magyarországot. A bástyalövés során egy tüzérségi támadás után mér válaszcsapást nyilaival az íjász. A téren felállított két korabeli ágyúból lövés dördül el, ezt követően kezdi el lőni a várból az ágyúkat kezelő katonákat imitáló felállított alakokat, 10 percen át nyilazza őket, akiket reményeink szerint majd ártalmatlanítani fog.

Az attrakció igen látványosnak ígérkezik. Mónus József hozzátette még azt is, életében ez lesz az ötödik alkalom, amikor bástyalövésre vállalkozik, amikor is mintegy 200 méterről ad le célzott lövéseket.