Meg kell ismernünk a közös múltat

Az első világháború nemzeti sorskérdéseket érint, hatása és következményei a mai napig hatnak életünkre – jelentette ki Nyitrai Zsolt kedden, a Magyar Nemzeti Múzeum Többes számban – Az I. világháború mindennapjai és a háborús napok valósága című tárlatának egri bemutatása kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta: a különleges kiállítás folytatja azt a szándékot, hogy minél több egri és Heves megyei kulturális értéket mutassunk be a fővárosban és hazánkban, ugyanakkor hozzánk is eljussanak hazánk történelmi és művészi kincsei, attrakciói. A szeptember 16. és 21. között megtekinthető tárlat, amelyet a város közepén, a Dobó téren építenek föl, jól illeszkedik az imént említett célhoz.

Nyitrai Zsolt: Meg kell ismernünk a közös múltat!

A rendhagyó vándorkiállítás szélesíti majd az egriek és a Heves megyeiek ismereteit az I. világháború történéseivel s főként mindennapi életével kapcsolatban, így igazán közel kerülhetnek az akkori emberek életéhez, mindennapjaihoz. Mindezt minden magyarnak meg kell ismernie, hiszen az első világháború nemzeti sorskérdéseket érint, hatása és következményei a mai napig hatnak életünkre, gondoljunk csak a határon túl élő honfitársainkra és helyzetükre – tette hozzá.

Külön öröm számunkra – folytatta –, hogy Székesfehérvár után (ahol 5 nap alatt 35 ezren látogatták meg a bemutatót) Egerben állítják fel a gömbsátrat, ami igazán gazdag anyagával igazi szenzációja lesz a városnak. A vándorkiállítás ezt követően még az idén Hódmezővásárhelyre, Győrbe, Karcagra, Kecskemétre és Debrecenbe jut el, jövőre pedig folytatja útját. A gömbsátor korábban – akkor még más tartalommal – fővárosi helyszínen is járt: a Szigeten például mintegy 130 ezer fiatal látta, ami jól jelzi, hogy a fiatalok is élénken érdeklődnek a magyar múlt iránt.

Nyitrai Zsolt kifejtette, reméli, hogy Egerben is minél több fiatal és diák nézi meg az egyedülálló tárlatot, hogy gazdagíthassák tudásukat.

Császtvay Tünde, a kiállítás fő kurátora arról beszélt, hogy ez a bemutató azért is fontos, mert az ország első számú múzeumaként lehetőségük nyílik értékeiket a közönség elé tárni itthon és külföldön egyaránt. Így sok olyan kisebb közösséghez is eljuthatnak, aki másképp nem keresnék fel intézményüket. Saját vándorkiállításukon több száz eredeti műtárgy látható, melyek bemutatása a különleges környezetben hatalmas munkát jelent.

Berényi Marianna, a múzeum kommunikációs főosztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy ez a kezdeményezés egy „tömegkiállítás”, amely minden korcsoportot és sokféle érdeklődésű embert vonz, hiszen az igazi mindennapi életet mutatja be ugyanúgy a fronton, mint a hátországban. A tárlat interaktív, mindenki magára öltheti például azt a korabeli háborús menetfelszerelést, amely 25-30 kilót nyom.