Gulyás Gergely: Fel kell tárnunk a kommunizmus bűneit!

Hagyományos éves megemlékezését tartotta vasárnap délelőtt a Recski Szövetség a Recski Nemzeti Emlékparkban, az egykori kényszermunkatábor helyén. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnököt Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott képviselte.

TV Eger

Az ünnepségen politikai és civil szervezetek, önkormányzatok képviselői és magánszemélyek is néma főhajtással tisztelegtek az egykori munkatábor és a kommunizmus áldozatai előtt. Ezt követően helyezték el a megemlékezés virágait, valamint Orbán Viktor miniszterelnök nevében Nyitrai Zsolt helyezte el a koszorút az emlékmű talapzatánál.

Gulyás Gergely: Fel kell tárnunk a kommunizmus bűneit!

Fotó: Komka Péter MTI

Gulyás Gergely a Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt hangsúlyozta: közös felelősségünk, hogy mindent megtegyünk a Recsken és a többi kényszermunkatáborban történtek feltárásáért és a kommunizmus 40 évének részletes és valós megismertetéséért. Mindez azért fontos, hogy az áldozatok szenvedése ne legyen hiábavaló, és legalább az utókor erkölcsi ítéletet mondhasson a felelősökről, ha már a rendszerváltozás egyik nagy erkölcsi adósságaként az igazságszolgáltatás előtt nem kellett felelniük.

Nagy Sándor recski polgármester köszöntője után történészek, egykori táborlakók és kitelepítettek személyes hangú előadásaikban elevenítették fel a kegyetlen és véres korszak időszakát. Köztük volt mások mellett Gálszécsy András, az Antall-kormány minisztere is.

Wittner Mária ötvenhatos hős, egykori halálraítélt, aki több cikluson keresztül volt a Fidesz parlamenti frakciójának tagja elmondta: a recski emlékmű arra figyelmeztet, hogy a nemzetnek soha nem szabad elfejtenie saját történelmét. Ennek pedig az a legjobb módja az emlékezésen túl – folytatta –, hogy a mai fiatalok is megtudják, kik és milyen körülmények között áldozták életüket a magyar szabadságért.