A kormány támogatja a minőségi bortermelést

A kormányzat támogatásával jelenik meg az a kiadvány, amely a hazai, így az egri borászok közös eredményeiről számol be – jelentette be Nyitrai Zsolt csütörtökön, egy szüreti rendezvény sajtótájékoztatóján. Az eseményen felszólalt Tuzson Bence államtitkár is.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte a szüret résztvevőit, majd hozzátette: immár hagyomány, hogy az Egri borvidéken közéleti szereplők, politikusok jelképesen „beszállnak” a szüret munkálataiba.

Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár arról szólt, hogy nagyon szeret borászok társaságában lenni, mert ők azok, akiknél az életük és a munkájuk szétválaszthatatlan, így azzal foglalkozhatnak, amit igazán szeretnek.

A kormány támogatja a minőségi bortermelést

Kiemelve aktivitásukat utalt arra a 12 pontra, amelyben még évekkel ezelőtt javasolták a kormánynak, hogy milyen területeken van szükség változtatásokra. Ezen igények túlnyomó része teljesült, mert így született meg az új hegyközségi törvény, ennek következményeként radikálisan csökkentek az ágazatban dolgozók adminisztratív terhei, így lett egyszerűbb az ügyintézés.

Mint hangsúlyozta, a kormány az utóbbi időben tovább növelte a szőlészet és borászat támogatását, ennek köszönhető, hogy megállt az ültetvények területének csökkenése, beindult a pincészetek fejlesztése, új, korszerű gépekhez juthatnak hozzá a borászok. Mindez a bor minőségének további javulását hivatott szolgálni, hiszen a borkultúra és a gasztronómia hazánk ország-marketingjének fontos része. Az a cél, hogy borstratégiánk ilyen módon is betöltse szerepét, és jövedelmező, fenntartható ágazat legyen a jövőben is – tette hozzá.

A kormány támogatja a minőségi bortermelést

További eredmény, hogy nyártól jóval egyszerűbbé váltak a jövedéki szabályok főként a kisebb pincészetek számára, amelyek a bortermelők több mint 90 százalékát teszik ki. A kormány a jövőben is segíti a borászokat annak érdekében, hogy az igények emelkedésével nívós termékek és szolgáltatások legyenek jelen a piacon.

Nyitrai Zsolt mindezek kapcsán elmondta: ma Magyarországon 40 ezer szőlész és borász él a szőlőből, az Egri borvidéken pedig 8 ezren foglalkoznak bortermeléssel. Nehéz és áldozatos munkájukért köszönet illeti őket családtagjaikkal együtt – fejtette ki.

A honatya szólt arról is, hogy a nemrégiben hungarikummá vált az Egri Bikavér, valamint fehér társa, az Egri Csillag sikere révén jelentősen nőtt borvidékünk ismertsége és népszerűsége az országban és a nemzetközi piacokon egyaránt.

Nyitrai Zsolt bejelentette, a kormány a borászok stratégiai partnere, így még ősszel megkeresik az ország, így Eger borászait annak érdekében, hogy elkészüljön egy kiadvány a borászok által elért közös sikerekről.

Egyúttal kezdeményezte, hogy a jövő évi diplomataszüretnek az Egri borvidék adjon majd otthont.

A sajtótájékoztatón Habis László egri polgármester, valamint Gál Tibor egri borász beszélt a bor és a turizmus kapcsolatáról és a borvidék eredményeiről és terveiről.