A családalapítás és az idősek támogatása elválaszthatatlan egymástól

A kormányzati struktúra igyekszik leképezni az emberek egész életútját a bölcsődétől a nyugdíjas korig, és minden szakaszban támogatja az embereket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) konferenciáján.

mediaklikk.hu

Illés Boglárka az Idősek Világnapja alkalmából rendezett, Generációk együtt, szövetségben című rendezvényen arról beszélt, hogy a demográfiai kihívások mellett választ kell adni a várható élettartam-növekedéséből adódó kérdésekre is, ezért a családalapítás és az idősek támogatása elválaszthatatlan egymástól.

A kormány minden életszakaszban támogatja az embereket

Közölte, a kormányzati támogatások önmagukban még nem elegendőek ahhoz, hogy megszülessenek a gyerekek és megerősödjön a generációk közötti együttműködés, szemléletváltásra is szükség van. Ezért fontos, hogy a társadalom minél több tagja tartson egy irányba, kitaposva egy közös ösvényt, megmutatva, hogy járható az az út, amelyen Magyarország elindult – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott az Országházban tartott konferencián kiemelte, a kormány 2010-ben szövetséget kötött a több mint kétmillió magyar nyugdíjassal, és megígérte, hogy történjék bármi, megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét. Ezt eddig sikerült betartani, és a jövőben is erre törekszenek majd – jelentette ki.

A kormány minden életszakaszban támogatja az embereket

A miniszterelnöki megbízott a 2010 óta meghozott, nyugdíjasokat is segítő intézkedések közül említette az energiaárak, az alapvető élelmiszerek áfájának és több mint ezer gyógyszer árának csökkentését, a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét, a nyugdíjas szövetkezetek bevezetését, valamint a nyugdíjprémium lehetőségét.

Király Nóra, a Ficsak alapítója azt hangoztatta, hogy a nagyszülők egyszerre értékteremtő és értékadó tevékenységet végeznek, szervezetük tagjai pedig őszintén hiszik, hogy a harmonikus családi életnek az idősek is kulcsszereplői.

Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, a rendezvény fővédnöke úgy fogalmazott, az élet méltósága függ az idősek tiszteletétől és az utódok iránti felelősségtől, a társadalom fennmaradását és kiegyensúlyozott működését pedig mindig a generációk szövetsége biztosította. Ezért a polgári kormánynak az idősek a szövetségesei, akik a józan mértéktartás, a polgári fegyelem és az emberi tisztesség képviselői.