Átadták a felújított sarudi óvodát

A sarudiak több évtizedes álma válik most valóra, amikor átadhatjuk a felújított,  korszerű óvodát, amely a belügyminisztériumi pályázat maximálisan elnyerhető 30 milliós támogatásából valósult meg – jelentette ki a pénteki ünnepségen Nyitrai Zsolt, Sarud országgyűlési képviselője.

fuzesabonytv.hu

A honatya arról beszélt, hogy szép nap ez a település lakói számára, hiszen régi adósságát tudta most pótolni a település.

Nyitrai Zsolt szólt arról is: örvendetes, hogy az utóbbi években nőtt a házasságkötések, valamint a születések száma, ezért a kormány kiemelt feladatának tarja az óvodai nevelést. Ismeretes ugyanis, hogy az iskolai oktatás megalapozása és a beilleszkedés szempontjából alapvető szerep hárul az óvodákra – tette hozzá.

Átadták a felújított sarudi óvodát

Elhangzott az is, hogy az EU-ban célul tűzték ki, hogy 2020-ig a négyéves gyerekek legalább 95 százaléka óvodába kell hogy járjon.  Magyarország már most túlteljesítette ezt a szintet, tehát megelőztük az EU-t ezen követelmény kapcsán. A kormány szándéka, hogy segítsen a szülőknek is, és megkönnyítse számukra az újbóli munkába állást.

Mint hangsúlyozta: hét év alatt az óvodások létszáma 9200, a bölcsődéseké 12 ezer, az óvodapedagógusoké pedig 1200 fővel nőtt. Utóbbiakkal összefüggésben szólt arról is, hogy a szakemberek anyagi megbecsüléséért mindent meg kell tenni, ezért is kezdték el a pedagógusok bérének jelentős növelését, ami a jövőben is folytatódik majd.

Átadták a felújított sarudi óvodát

Nyitrai Zsolt a beruházás körülményeiről elmondta azt is, hogy a település polgármestere és az önkormányzat közös erőfeszítéssel elérte, hogy a belügyminisztérium pályázatán a maximálisan adható 30 millió forintos támogatást nyerjék el. Ennek eredményeként varázsolták újjá a helyi óvodát és korszerűsítették energetikai rendszerét. A fejlesztések folyamatosak, hiszen nemrégiben adták át a Horgászmúzeumot a 400 ezer hazai pecás és a turisták örömére, a vízparton pedig élménypark épült, de megemlíthetjük az iskola rekonstrukcióját, és az ’56-os emlékpark kialakítását is.

Jól érzékelhető – tette hozzá –, hogy Sarud végre a fejlődés útjára lépett, szólhatunk a vonzó nyári programokról, a futófesztiválról: a felsorolt beruházások és programok mind a helyiek javát szolgálják, azt, hogy ez a gyönyörű település élhessen lehetőségeivel a jövőben is.

Tilcsik István polgármester és Tóthné Szabad Katalin vezető óvónő méltatta a felújított óvoda jelentőségét és megköszönte a támogatást a beruházás támogatóinak.