Rezidens ösztöndíj: Magyarországon Eger az első

A kormány nagyszabású  kórházi fejlesztésekkel, folyamatos béremelésekkel, a munkakörülmények javításával és fiatal szakembereknek szóló juttatások rendszerével segíti a magyar egészségügyet – jelentette ki Nyitrai Zsolt azon az egri sajtótájékoztatón, ahol ismertették a dr. Ringelhann Béla professzorról elnevezett rezidenseket támogató ösztöndíj program elindítását.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője gratulált abból az alkalomból, hogy pénteken Heves Megyéért kitüntető díjat kapott a Markhot Ferenc Kórház gyógyító közössége, majd megköszönte az intézmény minden egyes dolgozójának áldozatos munkáját.

A hazai egészségügy eredményeiről szólva kifejtette, bár rengeteg beruházás és erőfeszítés történt az ágazatban, sok még a tennivaló a jövőben. Mint elmondta, 2010 óta 77 kórházat újítottak fel, 23 rendelőintézet épült, illetve 54-et renováltak, továbbá 30 új mentőállomással gazdagodott az ország, miközben 97-et felújítottak. Eközben 516 új mentőautót állítottak szolgálatba.

Rezidens ösztöndíj: Magyarországon Eger az első

Nyitrai Zsolt beszélt arról is, hogy 2010-ben bruttó 171 ezer forint volt az egészségügyi szakdolgozók átlagbére, addig az idén ez az összeg már 271 ezer forint volt.

Ugyanakkor az orvosok fizetése havi 107 ezer forinttal nőtt, novembertől pedig újabb 100 ezer forinttal lesz több a bérük. Az ápolók fizetése pedig 2019-ig 65 százalékkal növekedik – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Nagy figyelmet fordítanak a fiatal szakemberek ösztönzésére is, az országos ösztöndíjprogram havi 50 ezer forintos kiegészítést nyújt a rezidenseknek – tette hozzá.

Rezidens ösztöndíj: Magyarországon Eger az első

Az egri kórház kapcsán hangsúlyozta: több mint 10 milliárdos beruházás zajlik az intézményben, a bontás, illetve építkezés mellett modern gépeket és műszereket szereztek be, ami jobb körülményeket teremt mind a gyógyítók, mind pedig a betegek számára. Folyamatban van a nővérszálló energetikai fejlesztése, egy napelem-projekt és az informatikai rendszer korszerűsítése is. Mindeközben megoldódott egy régről örökölt vitás kérdés, a cafetéria kifizetések ügye is. Jelenleg 940 jogosult dolgozik a kórházban: folyamatos a kifizetés, az utolsó részletet októberben vehetik fel az érintettek.

Célunk, hogy Egerben tovább folytatódjon a modernizálás, és minél több állami és uniós forrás jusson el az intézmény fejlesztésére, hogy méltó körülmények között folyjon a gyógyító tevékenység a megyeszékhelyen és a térségben.

Dr. Vácity József,  a kórház főigazgatója örömmel újságolta, hogy az elmúlt bő egy évben, mióta átvette az irányítást, javult a dolgozók hangulata, ami főként a cafetéria-ügy megoldásával függ össze, ugyanakkor ma egy stabil gazdálkodással rendelkező intézmény folytatja a gyógyító munkát. Ezt jelzi az a tény is, hogy ma csupán három olyan nagy kórház van az országban, amelynek nincsenek kifizetetlen számlái, s ebből az egyik az egri.

Ez a pénzügyi biztonság tette lehetővé – folytatta -, hogy a fiatal szakembereknek segítséget nyújthassanak. Dr. Ringelhann Béla professzorról nevezték el azt az ösztöndíjat, mely a fiatal orvosokat támogatja szakvizsgájuk megszervezésében. Az országosan is egyedülálló és példaértékű kezdeményezés következtében húsz rezidens kötött szerződést a kórházzal, mely havi bruttó 100 ezer forinttal támogatja a fiatalokat – fejtette ki a főigazgató.

„A kórház számára létkérdés, hogy elegendő szakember dolgozzon az intézményben, mert csak így van lehetőség a biztonságos ellátás hosszú távú megteremtésére” – zárta gondolatait dr. Vácity József.

A sajtótájékoztatón az ösztöndíj névadójának – dr. Ringelhann Bélának – a lánya beszélt édesapja életéről és sikerekben gazdag egri, hazai és nemzetközi pályafutásáról.