Felújított Gondozási Központot avattak az Idősek Világnapja alkalmából

Nyitrai Zsolt, Mezőszemere országgyűlési képviselője a szerdai ünnepségen méltatta a felújított Gondozási Központ jelentőségét, majd a helyi Faluházban az Idősek Világnapja alkalmából köszöntötte a mezőszemerei szépkorúakat.

TV Eger

Nyitrai Zsolt az avató ünnepségen elmondta: szívesen jön a településre, mert amióta Bukta Mária vezeti az önkormányzatot, azóta érzékelhető, hogy a helybeliek igényeinek felmérésével születnek a tervek, elképzelések és fejlesztések. Mindezt segítette, hogy a kormány több mint 25 millió forintos adósságot váltott ki, így lehetőség nyílt a fejlesztésekre, beruházásokra, a szabadabb gazdálkodásra.

Hozzátette: egy TOP-os pályázat révén jelenleg is két fejlesztési projekt – az óvoda, valamint az orvosi rendelő – zajlik 88 millió forint értékben. A mezőszemereiek büszkék lehetnek arra a közösségi térre, amelyen a faluban élő Munkácsy-díjas képzőművész, Bukta Imre ’56-os emlékműve áll s tiszteleg a hősök emléke előtt. A most átadott Gondozási Központ felújítása pedig a tárca 19 milliós támogatásával, valamint az önkormányzat egymilliós önerejének biztosításával valósulhatott meg. A létesítmény 30 idős ember életkörülményeit teszi komfortosabbá, de új eszközök beszerzésére is jutott pénz, hogy tartalmasan telhessenek a mindennapok.

Felújított Gondozási Központot avattak az Idősek Világnapja alkalmából

A helyi Faluházban Nyitrai Zsolt az Idősek Világnapja alkalmából köszöntötte az alkalomra összegyűlt nyugdíjasokat. Szólt arról, hogy az önkormányzat kezdeményezésére immár harmadik alkalommal tisztelik meg a település szépkorú lakóit ezzel az ünnepséggel. Mint hozzátette, hazánkban több mint 2 millió nyugdíjas él, akiket meg kell becsülnünk, mert ők építették fel ezt az országot, s ők őrzik hagyományainkat – fejtette ki a képviselő.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra is, hogy a rezsicsökkentés főként a nyugdíjasokat érintette kedvezően, hiszen átlagban évente 100 ezer forintot is megspórolhattak az energiaárak csökkentése miatt, a pénzt pedig saját kiadásaikra, gyermekeikre vagy akár unokáikra is elkölthették.

Felújított Gondozási Központot avattak az Idősek Világnapja alkalmából

Elmondta azt is, hogy az országgyűlés nyáron alkotott törvénye a nyugdíjas szövetkezetekről az idősek újbóli munkába állását segíti elő. Már tíz ember alakíthat ilyen szövetkezetet, amely kedvezményes adózással, járulékmentességgel, a nyugdíj teljes meghagyásával ösztönzi a szépkorúakat arra, hogy dolgozhassanak. Ezzel megvalósulhat a generációk együttműködése, hiszen a tapasztalt dolgozók segíthetik a fiatal pályakezdőket a munkahelyeken.

Ugyancsak sokat profitálhatnak az idősek – tette hozzá – az alapvető élelmiszerek ÁFA-csökkentésével, hiszen a sertés- és baromfihús, a tej, a tojás adója 27-ről 5 százalékra csökkent, hamarosan a hal is bekerülhet ebbe a körbe.

A nyugdíjemelésről szólva Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: 7 év alatt 23 százalékkal nőttek a kifizetések, ez természetesen még nem elég, de a vásárlóérték megőrzése ugyancsak segítséget jelent. Ugyanazért a pénzért nem kap kevesebbet a vevő, így az emelések miatt többet költhet.

A honatya beszámolt egy újdonságról is, a nyugdíjprémium bevezetéséről. Ennek lényege, hogy a jövő évi költségvetésben a nyugdíjasok számára elkülönítettek egy 35 milliárdos keretet, amit akkor fizetnek ki, ha gazdasági feltételek teljesülnek, azaz a növekedés mértéke eléri a 3,5 százalékos szintet, amire elég jó esély van – fejtette ki.

A képviselő elmondta, kötelességének érzi, hogy rendszeresen beszámoljon munkájáról választóinak, így immár harmadik alkalommal jelenik meg hamarosan a képviselői tevékenységét bemutató kiadványa, amely Mezőszemere terveiről és eredményeiről is tudósít majd.

Az ünnepségen Papp Zoltánné, aki mint vezető évtizedeken át kiváló közösségi munkát végzett a helyi nyugdíjasklubnál, átvehette Nyitrai Zsolttól az országgyűlési képviselői elismerő oklevelet.