‘56 öröksége: megvédjük hazánk szabadságát

Ma a győzelmet ünnepeljük: október 23-án, hatvanegy évvel ezelőtt kivívtuk szabadságunkat, utat mutattunk Európának és a világnak. Ám a dolgok ma ismét nem jó irányba mennek földrészünkön, ezért továbbra is célunk az ország védelme, a magyar érdekekért való kiállás – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a Gárdonyi Géza Színházban rendezett egri díszünnepségen.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta: október 23. a magyar szabadság ünnepe. Mindenki számára kiderült, mi vagyunk a szabadság népe, és ha valami, akkor ez soha nem változhat és nem is fog változni! – jelentette ki.

Szólt arról is, hogy a mi mostani szabadságunkat az 1956-os forradalomtól eredeztethetjük, mint ahogy ez a kitétel megfogalmazódik Alaptörvényünk hitvallásában is. Hatvanegy esztendővel ezelőtt fellobbant Budapesten a forradalom lángja, ami jelzőtűzként mutatta az utat Európa és a világ elnyomástól szenvedő országainak, hogy szálljanak szembe a zsarnoki hatalommal, s vívják ki függetlenségüket. Több millió szív egyszerre dobbant ezen a dicsőséges napon – fejtette ki a honatya.

‘56 öröksége: megvédjük hazánk szabadságát

A képviselő beszélt arról is, hogy a magyar szabadságért sokszor kellett megküzdeni történelmünk során, s bár törekvéseink sokszor elbuktak, végül mindig beért a küzdelmek gyümölcse. Kötelességünk, hogy Egerben is mindenkivel megismertessük a szabadságharcok dokumentumait, emlékeit, így a Lenkey tábornok szülőházában berendezendő Szabadság házában láthatóak lesznek a Rákóczi-szabadságharc, 1848, 1956 és 1989 helyi ereklyéi, ugyanakkor a ház közösségi térként szolgál majd az ide látogatók számára is – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt beszélt a forradalom tavalyi, hatvanadik évfordulójának tiszteletére szervezett városi emlékévről, ami az ’56-os Emlékbizottság munkáját dicséri, melyben helyet kaptak a ma is köztünk élő hősök.

Szólt arról a könyvről is, amely részletesen bemutatta az egri eseményeket és a még élő szereplőket, valamint arról a kiállításról, amelyet Bíró Lajos festményeiből rendeztek, aki az egri események egyik főszereplője volt. Az évforduló kapcsán elkészült az ötvenhatos emlékplakett, az egri történéseket nyomon követő web-oldal, amely a főként a fiatalok érdeklődését keltette fel. Elkészült egy színvonalas film is, amely bemutatta és megszólaltatta a forradalom egri szereplőit is, illetve átadták a garzonház falán látható ötvenhatos falfestményt, melyhez hasonlót nem találhatunk a vidéki Magyarországon – sorolta.

Külön is megemlítette egy másik falfestmény megalkotását, melyen Havrila Béláné Sticker Katalin és Wittner Mária látható fegyverrel a harcok idején, hogy így tisztelegjünk a hősök előtt. Sajnos, Katalin már nem érhette meg ezt a napot, mert 1958-ban kivégezték, de itt van velünk Wittner Mária, aki ma is őrzi a forradalom lángját. További tervünk, hogy az Eszterházy Károly Egyetemen egy emlékpontot állítsunk fel a forradalmár hallgatók és tanárok tiszteletére, hiszen az események központjai gyakran az egyetemek voltak – folytatta Nyitrai Zsolt.

Soha nem szabad elfelejtenünk történelmünk egyik legfontosabb napját, ami egyértelműen a győzelem napja, hiszen október 23-a és november 4-e között valóban a szabadság és a függetlenség példaországa volt hazánk, küzdelmünket az egész világ rokonszenvvel kísérte. Mai függetlenségünk egyértelműen az ’56-os vívmányokból eredeztethető! – hangsúlyozta.

A hatvanegy évvel ezelőtti szabadságunkat viszont most is meg kell őriznünk. A dolgok Európában éppen nem jó irányba mennek, ismét hazánk védelme és az érdekeinkért való kiállás a cél. Ezért arra kérek mindenkit, hogy mondja el véleményét Magyarország védelme kapcsán – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Habis László Eger polgármestere arról beszélt, a város büszke arra, hogy a hatvanadik évforduló tiszteletére szervezett emlékévben – a még köztünk élő történelmi tanúk részvételével – számos programból választhattak az egriek a riportfilmtől a különböző színvonalas kiállításokig. Mint megtudtuk, nem állnak le a munkával: a már megjelent Egri sorsok 1956 címet viselő kötet szerzői tovább kutatnak, így hamarosan újabb 36 egri, illetve Heves megyei hős életútját ismerhetik meg az olvasók.

Az ünnepség második részében kitüntetések átadására került sor, majd a Szent lobogás című emlékműsort mutatták be a Gárdonyi Géza Színház tánc- és színművészei.

Az ünnepség résztvevői ezt követően megkoszorúzták a Hatvani kapu téri ’56-os emlékművet.