Eger egyszerre lesz történelméről nevezetes és modern városa Magyarországnak

Tervszerűen halad a Modern Városok Program végrehajtása Egerben, folytatódnak a városban a közlekedési fejlesztések és az M25-ös összekötő út munkálatai is, zajlik a Vár rekonstrukciója és készül az úszóközpont – jelentette ki Nyitrai Zsolt Egerben, a felújított Városfal átadásán.

TV Eger

Jó ütemben, az elképzelések szerint haladnak a kormánnyal 2015-ben megkötött megállapodás alapján a Modern Városok Program beruházásai – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

Mint elmondta, az év végén az egymilliárdos támogatásból elkezdődött Eger közlekedési infrastruktúrájának korszerűsítése, melynek során új útszakaszok, járdák, körforgalmak épülnek meg. Mindettől nem különíthető el a legnagyobb projekt, az Egert az autópályával összekötő M25-ös út építése. Évtizedes várakozás után végre kijelenthetjük, hogy megvalósul a régi álom, a város és térsége bekapcsolódik az országos vérkeringésbe.

Hozzátette: a munkálatok miatt elkerülhetetlenek az ilyenkor szokásos kellemetlenségek, ezért köszönet illeti a lakosságot türelméért és megértéséért.

Eger egyszerre lesz történelméről nevezetes és modern városa Magyarországnak

A Modern Városok Program megállapodás további pontjai kapcsán Nyitrai Zsolt szólt egyebek mellett az intermodális tömegközlekedési csomópont megvalósításáról, megtudtuk, hogy a 6 milliárdos beruházás már a szakmai előkészítés szakaszában van. Beszélt a déli iparterület 350 millió forintos fejlesztéséről, az úszó- és vízilabdaközpont kapcsán pedig elmondta, hogy a támogatási szerződés most érkezett meg, a korábbi 1,6 milliárdos összegen túl újabb 7 milliárdos forrásról született döntés. Így a Bárány uszoda és a parkolóház megvalósítása is a program szerint haladhat.

A honatya hangsúlyozta: 2-3 éven belül az említett beruházások elkészülte után, Eger új fénykorát éli majd, nem csupán egyedülálló történelmi emlékeiről lesz híres, hanem arról is, hogy ez a modern település élhetőbb, vonzóbb életet kínál majd lakosságnak és a turistáknak is.

Habis László, a megyeszékhely polgármestere elmondta, hogy a program egyik fontos pontja a Vár felújítása, a munka pedig jól halad ezen a helyszínen is. A nemzeti kastély- és várprogram keretében 1,5 milliárdnyi uniós forrást sikerült megszerezni, amelyből a vár főbejáratát és környékét, a zászlódombot is felújítják. A 4,8 milliárdos hazai forrásból pedig a Gótikus palota, az északi bástyarendszer és a Provizori palota is megszépülhet.

A most átadott városfal – amely egy közel 57 milliós projekt – a beruházás-sorozat első megvalósult állomása: egy 16. illetve 17. században épült városképi jelentőségű műemléki értéket sikerül megmenteni.  A 140 méter hosszú szakasz rossz állapota miatt ez komoly feladatot adott a kivitelezőknek, de a végeredmény mindenért kárpótol: a városfal Eger új látnivalója lesz.

Végül a két politikus megköszönte a sajtó egész éves munkáját, s azt, hogy jó hírét vitték Eger városának.