Új közösségeket építenek a nyugdíjas-szövetkezetek

A szövetkezetek nem csupán vállalkozási formát jelentenek, hanem társadalompolitikai célokat is képviselnek: a tapasztalatok átadását, az aktivitást, valamint közösségteremtés lehetőségét is – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Szövetsége (KÖZÉSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) nyitórendezvényén Budapesten.

Új közösségeket építenek a nyugdíjas szövetkezetek

A két szervezet 22 állomásból álló országos szakmai rendezvénysorozatot indított, hogy tájékoztassák a nyugdíjasokat, vállalkozásokat a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet szabályozásáról és bemutassák a jó gyakorlatokat.

Kósa Lajos arra hívta fel a figyelmet, hogy a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet vállalkozási formájú piaci körülmények között működik, ugyanakkor a nyugdíjasok foglalkoztatásának jelentős a társadalmi és gazdaságpolitikai hatása.

Új közösségeket építenek a nyugdíjas szövetkezetek

A miniszter kifejtette, hogy a legfrissebb adatok szerint a cégbíróságon 91 közérdekű nyugdíjas-szövetkezetet jegyeztek be. A KÖZÉSZ adatai szerint eddig megközelítően 100 nyugdíjas szövetkezet alakult, mintegy húszezer tagsággal.

Kósa Lajos ismertette, hogy a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek rugalmasabb foglalkoztatást tesznek lehetővé a munkatörvénykönyve hatálya alá tartozó nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásánál. A nyugdíjas-szövetkezeteknek kedvezőbb az adózás. Becslések szerint a nyugdíjas-szövetkezetek éves árbevétele elérheti majd a 150 milliárd forintot.

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője felidézte, hogy az Országgyűlés tavaly fogadta el a törvényt a nyugdíjas-szövetkezetekről, és teremtette meg a nyugdíjasok kedvező feltételekkel történő foglalkoztatását, a generációk közötti jó együttműködés lehetőségét.

Hangsúlyozta: a kormány álláspontja az, hogy aki dolgozni akar, az dolgozhasson, akkor is, ha valaki már nyugdíjba vonult. A kétmillió magyar nyugdíjast köszönet illeti, amiért felépítették az országot, ugyanakkor Magyarország mindannyiunk többgenerációs otthona, ahol fiataloknak és időseknek egyaránt megvan a saját helye és szerepe. Mint hozzátette, a megalakuló szövetkezetek nem csupán egy vállalkozási formát jelentenek, hanem társadalompolitikai célokat is képviselnek: a tapasztalatok átadását, az aktivitást, valamint közösségek megteremtésének lehetőségét nyújtják a nyugdíjasoknak.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy a tavalyi év végén már megalakult a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Szövetsége, és ebben segítő partnere volt a VOSZ, valamint a Nyugdíjas Parlament is. A most kezdődő és márciusig tartó országjárás célja, hogy a szakemberek minden megyébe eljutva tájékoztassák a nyugdíjasokat, meghallgassák az érintettek véleményét, mellyel hasznos párbeszéd alakulhat ki a felek között. A levélben megkeresett polgármesterek visszajelzései alapján nagy az érdeklődés, melyben segítséget nyújthat az érintetteknek az Időskorban is aktívan című kiadvány, amely hasznos tudnivalókat tartalmaz.

Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese emlékeztetett arra, hogy a vállalkozások létszámhiánnyal küzdenek, becslésük szerint 200 ezer megfelelően képzett munkaerő hiányzik a versenyszféra munkaerőpiacáról.

Turi Dénes, a KÖZÉSZ elnöke hangsúlyozta, hogy érdekvédelmet és érdekképviseletet kívánnak ellátni, a nyugdíjas-szövetkezetekkel kapcsolatos tapasztalatokat közvetítik majd a döntéshozóknak.

A KÖZÉSZ felmérése szerint a már működő nyugdíjas-szövetkezetek legszívesebben heti 3-5 napban, napi 4-6 órában, lehetőség szerint délelőtt vállalnak feladatot.