Eger egy ékszerdoboz, amit egész Európának látni kell

Pontosan egy éve, a magyar kultúra napján döntött arról Eger, hogy benyújtja pályázatát az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” cím elnyerésére. Nem is volt más választása, hiszen Eger egy igazi ékszerdoboz, és különleges kulturális, történelmi és turisztikai adottságokkal rendelkezik! – jelentette ki Nyitrai Zsolt a pályázati anyag bemutatóján.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője az ünnepi eseményen elmondta: tavaly jó döntés született, mert bár a város egyszer már próbálkozott a cím elnyerésével – akkor Pécs lett a győztes -, most új reményekkel és jó esélyekkel fut neki e nagyszabású vállalkozásnak.

A honatya szólt azokról a különleges tényezőkről, amelyek nagyban erősítik győzelmi esélyeinket. Így arról is, hogy a jelentkezők közül egyedül Egernek van testvérvárosi kapcsolata Budapesttel, ami igen kedvező helyzetet és támogatást teremt számunkra. A turizmus területén a megyeszékhely ugrásszerű fejlődést ért el, az eredményeket pedig a hazai látogatókon túl egész Európának meg kell mutatnunk.

Eger egy ékszerdoboz, amit egész Európának látni kell

Fontos, hogy a már elindult fejlesztések gyümölcseként 2023-ra Eger új virágkorát éli majd és elkészül az az M25-ös út is, amely közvetlenül összeköti majd a várost az autópályával, így a látogatók gyorsan és biztonságosan érkezhetnek meg Egerbe – tette hozzá Nyitrai Zsolt.

A képviselő kiemelte a sport infrastruktúrájának fejlesztését, így a Nemzeti Vízilabda és Úszóközpont létesítményeit, amely izgalmas és rangos eseményekkel fogadhatja majd a vendégeket. Nagy vonzerővel bírnak a város egyedülálló történelmi emlékei, így egyebek mellett az egyházi építmények, valamint az egri vár. A szőlő, a bor és a gyógyvizek ugyancsak döntő szerepet játszhatnak abban, hogy mi nyerjük el a megtisztelő címet, miközben rengeteg attrakció érkezik már ma is a fővárosból Egerbe, és városunk is számos produkciót visz el Budapestre, illetve az egész országba – fejtette ki.

Azt várom a cím elnyerésétől – folytatta Nyitrai Zsolt –, hogy óriási megtiszteltetés éri a városunkat, ami kihat a település jövőjére. Ugyanakkor még nagyobb lehetőségeink nyílnak a fejlesztésekre, a győzelem ugyanis rengeteg forrást jelentene a városnak. Erősödne Eger imázsa egész Európában, így a földrész polgárai is megismerkedhetnének Egerrel, mint hagyományaira büszke, mégis modern, befogadó várossal.

Eger országgyűlési képviselője köszönetet mondott mindenkinek – köztük Koltai Lajosnak, az „EKF 2023 Eger” pályázat művészeti igazgatónak -, akik részt vettek a pályázati anyag elkészítésében.

A fény és a vizualitás köré szerveződő, a fiatalok megszólítását és a kultúra, a művészet, valamint a tudomány határterületeinek feltérképezését is küldetésének tekintő programkínálattal pályázik a címre Eger – mondta Habis László Eger polgármestere. A 80 oldalas dokumentumról kifejtette: a pályázat minden eleme arról szól, hogy a városnak van mondandója Európa számára és nyitott annak kulturális sokszínűségére.

Koltai Lajos operatőr, a nemzet művésze, a pályázat művészeti vezetője az eseményen arról beszélt: a fény a legnagyobb emberi élmények egyike, olyan varázslat, mely semmi máshoz nem fogható. Kifejtette: a koncepcióban két művészeti ág, a képző- és a filmművészet kap kiemelt szerepet, mivel Eger két világhírű „fényművésze”, Kepes György és Illés György munkássága meghatározó kiindulópontja lehet a 2023-ra tervezett legfőbb helyi kulturális eseményeknek.