Laptopokat vehettek át az idősek Füzesabonyban

Az Idősügyi Infokommunikációs Program keretében Füzesabonyban hetven, Szihalmon tíz 65 év feletti idős ember vehet át laptopokat és más kiegészítőket, ugyanakkor a szépkorúak gép- és internethasználatát diszpécserszolgálat is segíti – jelentette be sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Füzesabony és térsége országgyűlési képviselője elmondta, az országos program részeként most egy újabb sikeres állomáshoz érkeztünk Füzesabonyban, a kormány legfőbb célja, hogy folyamatosan javítsa az idősek helyzetét és életminőségét.

Mint hangsúlyozta, Magyarország több generáció otthona, ahol egymás mellett élnek a nemzedékek. Köszönet illeti a nyugdíjasokat, akik végig dolgozták egész életüket értünk és az ország felépítéséért, ez a kétmillió honfitársunk minden segítséget és támogatást megérdemel. Éppen ezért törekszik a kormány arra, hogy bármi történjen is, mindenképpen megőrizzük a nyugdíjak vásárlóértékét, annak érdekében, hogy minél több terméket tudjanak megvásárolni. Fontos eredmény – folytatta – hogy emelkedtek a nyugdíjak, most először nyugdíjprémiumot is tudtunk fizetni az időseknek, amit a hazai gazdaság jó teljesítménye tett lehetővé.

Laptopokat vehettek át az idősek Füzesabonyban

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: tavaly fogadta el az Országgyűlés a nyugdíjas szövetkezetek megalakításáról szóló törvényt, így a még aktív szépkorúak igen kedvező adózási feltételek mellett tudnak dolgozni, csökkenhet a bizonyos területeken tapasztalható munkaerőhiány, ugyanakkor átadhatják tapasztalataikat a fiataloknak, mindezzel megvalósulhat a generációk szoros együttműködése – fejtette ki a honatya.

Amint az egy 2013-as felmérésből is nyilvánvalóvá vált, az idősek három legfőbb problémája a magány, a bűncselekményektől való félelem és a kognitív képességek csökkenése. Az Idősügyi Infokommunikációs Program felelőse, Jeneiné dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos a program céljáról elmondta: a kormány célja, hogy a korszerű infokommunikációs eszközök hozzájáruljanak az idősek életminőségének javításához, a családtagok idősgondozásból eredő terheinek csökkentéséhez, munkavállalásuk elősegítéséhez, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez, továbbá új munkahelyek létrehozásához.

A miniszteri biztos szólt arról is, hogy a rendszer működtetése a településenként kialakított diszpécserszolgálatok feladata lesz, amelynek munkatársai Skype-on keresztül naponta, személyesen pedig heti gyakorisággal tartják a kapcsolatot a résztvevőkkel, így enyhítve az idősek magányérzetét. A program másik fontos eleme a bűnmegelőzés, amelyben szintén nagy szerepet kap a résztvevő idősek számára ingyenesen biztosított számítógép és internet elérés, hiszen ezen eszközök segítségével vehetnek részt az idősek az ORFK által tartott online bűnmegelőzési programban. A Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve olyan számítógépes játékokat fejlesztettek ki, amelyek egyrészt a magányt enyhítik, másfelől frissen tartják a használók szellemi képességeit.

Végül a jelenlévők számára – országos premierként – bemutatta azt a Magyarországon kifejlesztett kis készüléket, amely gyorsan és egyszerűen mutatja meg használójának egészségügyi adatait, melyek a szív- és érrendszeri betegségek esetén bizonyulhatnak életmentőnek.