Miniszterelnöki megállapodás: elkerülőút, panorámalift, termálvíz

Orbán Viktor keddi látogatása alkalmával megállapodás született a miniszterelnök és Eger városa között, amelynek lényege, hogy a megyeszékhely és térsége a következő időszakban újabb fontos és látványos beruházásokkal gazdagodik – jelentette be egri sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta, jelentősége van annak, hogy Orbán Viktor Egerben kezdte meg személyes kampányát, mindez azt üzeni a helyieknek, hogy nagyra értékeli az itt élők munkáját és elért eredményeit, és a jövőben is számíthatnak a kormány és a miniszterelnök támogatására.

Ezt bizonyítja az a megállapodás is, amely létrejött a kormányfő és a város között Eger jövőbeni fejlesztéseiről, s amely három lényeges pontot tartalmaz.

Miniszterelnöki megállapodás: elkerülőút, panorámalift, termálvíz

Az első, hogy hosszú évek várakozása után megépül az Egert az autópályával közvetlenül összekötő M25-ös szakasz, ugyanakkor az említett megállapodás most kiegészült azzal, hogy elkészül a város keleti tehermentesítő útja.  A beruházás a tervek szerint az M25-ös összekötő szakaszának befejezésével egy időben épülne meg. A beruházás jelentős mértékben tehermentesíti a települést, így lesz Eger valóban európai modern város – tette hozzá.

Az útszakasz bevonja a közlekedés vérkeringésébe a felnémeti és a bervai városrészeket, ami azért is fontos, mert a bervai ipartelep fejlődéséhez elengedhetetlen a magas színvonalú közlekedési infrastruktúra.

Miniszterelnöki megállapodás: elkerülőút, panorámalift, termálvíz

“Ennek előzménye, hogy az elmúlt év végén egy törvénymódosító javaslatot adtam be az Országgyűlésben annak kapcsán, hogy az M25-ös út építése miatt az elkerülő út tehermentesítse Eger városát is. Bátran mondhatom, hogy ez a komplex infrastrukturális fejlesztés történelmi jelentőségű a térség életében” – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

A megállapodás második pontja az egri vár felújításával függ össze, ám egy egyedülálló és igen látványos beruházást jelent: elkészülhet az a panorámalift, amely a látogatókat a Dobó bástyától viszi majd fel a várba. Azon túl, hogy ez a megoldás segíti a mozgáskorlátozottak vagy idősek közlekedését, a liftből gyönyörű kilátás nyílik majd a városra. Jellemző, hogy hazánkban a Budai váron kívül nincs még egy ilyen attrakció Magyarországon – fejtette ki a honatya.

A harmadik témakör – folytatta Nyitrai Zsolt – a város termálvizeinek optimális kihasználása és az ezzel kapcsolatos fejlesztés: tavaly új termálkutat fúrtak a településen, mely üzembe helyezésével lehetővé válhat a hálózat biztonságosabbá tétele, valamint több szállodába juthat el a gyógyvíz. Ezzel a beruházással a helyben és a térségben élők mindennapjai és az idelátogatók itt tartózkodása is sokkal komfortosabbá válhat– jelentette ki az országgyűlési képviselő.

Habis László Eger polgármestere a fejlesztések részleteivel is megismertette a jelenlévőket hozzátéve azt is, hogy a közlekedési hálózat bővítése egyben új ingatlanfejlesztési lehetőségeket is teremthet a város számára.