Nyitrai Zsolt: az elért eredmények további munkára sarkallnak

Az elmúlt időszak eredményeiről, s az előttünk álló fejlesztésekről is beszélt a heol.hu-nak­ adott interjújában Nyitrai Zsolt ­miniszterelnöki megbízott.

A honatya a választókerületben elsőként adta le az országgyűlési képviselőjelöltté váláshoz szükséges ajánló­íveket, s kedden Orbán ­Viktor miniszterelnökkel közösen gyűjtött további támogató aláírásokat.

Nyitrai Zsolt: az elért eredmények további munkára sarkallnak

– Képviselő úr, hogy látja, mi volt az elmúlt ciklus legfontosabb momentuma?
– A legnagyobb eredményt kétségkívül az jelenti, hogy Eger bekapcsolódik a gyorsforgalmi úthálózatba, azaz megépül az M25-ös út. Ez nemcsak a megyeszékhely, hanem az egész térség, az egész megye szempontjából kiemelt jelentőségű ügy, amely egyaránt fontos az itt élő embereknek, az itt működő vállalkozásoknak, gazdasági társaságoknak. Nemcsak lerövidül az Eger és a főváros közötti távolság, de biztonságosabbá is válik a közlekedés. Biztos vagyok benne, hogy mindez több munkahelyet, több turistát és nagyobb bevételt is jelent majd a térségnek. Mindez több évtizedes ígéret volt, és nem mondom, hogy soha nem történt semmilyen lépés, de azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy most értük el a legfontosabb mérföldkövet, megszületett a döntés, úgy is mondhatnám, papírunk van róla. Hosszú évek szisztematikus lobbizásának eredménye ez, s szerencsére a kormányzati gondolkodással is találkozott az elképzelés. Pár napja Orbán Viktor miniszterelnök pedig Egerben jelentette be, hogy amint megépül az M25-ös, megkezdjük a várost elkerülő út megépítését is.

– Ha helyben nézzük, egy-egy településen mi volt a legnagyobb eredmény?
– A választókerületben szinte már minden településen döntés született arról, hogy megvalósul az a fejlesztés, amit az ott élők elképzeltek, s tervként nyújtottak be. Ebben a ciklusban ugyanis nem az történt, hogy valaki föntről azt mondta, itt most szökőkutat kell építeni, hanem a polgármesterek a helyiek véleményének kikérése után fogalmazták meg elképzeléseiket, s az valósul meg, amire régóta várnak az adott településen. Úgy hiszem ez az ország egyik legszebb választókerülete, amelynek a „fővárosa” természetesen Eger, de olyan természeti szépségek is találhatók itt, mint a Tisza-tó, vagy a Gyógyvizek-völgye. Úgy vélem, gondolkodásban történt a legnagyobb előrelépés: a települések összehangolják elképzeléseiket, működésüket. A helyiek, s a polgármesterek tovább gondolkodnak saját településük határánál, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a kiváló természeti és történeti adottságainkat össze tudjuk hangolni a gazdasági fejlesztésekkel. Szimbolikus döntések is születtek az elmúlt időszakban: nemzeti emlékhely lett az egri vár, egyetemmé vált a főiskola, is immár a hungarikumok sorában tudhatjuk az egri bikavért – azt gondolom, ezek mindegyike egyfajta igazságtétel volt az egriek számára.

– Mi az előttünk álló időszak legnagyobb kihívása?
– Egyértelműen az illegális migráció kérdése. Komoly kihívással nézünk szembe, illetve néz szembe a kontinens. Az ellenzéki pártok kivétel nélkül lebontanák a határzárat, mi viszont megerősítenénk, mert azt szeretnék, hogy Magyarország megmaradjon magyar országnak.

– A térségben mi a legfontosabb feladat?
– A választókerületben sok közös eredményt értünk el, szépen haladunk előre, de a munkának korántsem vagyunk a végén. A leglényegesebbnek azt gondolom, hogy folytassuk a megkezdett feladatokat. Úgy vélem, fontos cél, ez a térség legyen Északkelet-Magyarország gazdasági, kulturális és idegenforgalmi kapuja, azaz kiemelt turisztikai térséggé váljon. Ezek nemcsak szavak, ezáltal ugyanis kiemelt fejlesztéseket lehet megvalósítani. Olyan, az itteni adottságokon alapuló attrakciókat kell kitalálni, amelyek érdekesek, hagyománytisztelőek, de egyben trendik, modernek, s idevonzzák a hazai és a nemzetközi turistákat is.

– Az utóbbi évek ilyen kihívása az egri kórház fejlesztése volt. Nyugvópontra jutott az ügy?
– Az egészségügy az egyik legnehezebb kérdés minden önkormányzat és kormányzat életében. A köszönet elsősorban az ápolóknak, orvosoknak, mentőknek, minden egészségügyi dolgozónak jár. Nagyon fontos, hogy az említett nagy projektet sok hercehurca és – hogy stílszerű legyek – újraélesztés után sikerült megvalósítani. Másrészt azt gondolom, ugyanilyen jelentőségű az, hogy az új igazgatónak sikerült helyreállítania a munkabékét. Persze itt sem dőlhetünk hátra, az egyik fő feladatomnak tartom, hogy ezek után is folyamatosak legyenek a fejlesztések a kórházban.

– Számos kulturális, idegenforgalmi jelentőségű ügy mellé állt. Miért tartja fontosnak ezeket?
– Szeretek élni a lehetőségekkel, s amikor kiderült, hogy három évre bezár a Szépművészeti Múzeum, azt gondoltam, kár lenne hagyni, hogy raktárban pihenjenek a műkincsek. Ezért hoztuk el Egerbe az egyiptomi tárlatot, amely időarányosan a vár történetének leglátogatottabb kiállítása lett. Hasonló ügy volt az Egri nők „hazahozatala”. Egy aukción vettem észre, s mivel védett képről van szó, lehetővé vált, hogy az állam élve elővásárlási jogával megvásárolja és közkinccsé tegye az alkotást. Természetesen először hol máshol, mint Egerben?

– Sok feladatról szólt. Melyik az, amire azt mondaná, ezt mindenképpen végig kell vinni?
– Megfordítanám a dolgot, mert én úgy gondolom, a kitűzött célok közül semmiből nem szabad engednünk.

(heol.hu)