Idén is egri borokat ihatnak Cannes-ban a filmsztárok!

A TV2 Mokka című reggeli műsorában Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője egri borászok társaságában mutatta be azokat a borokat, amelyek Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, producer közreműködésével jutnak el az idei cannes-i filmfesztiválra.

tv2.hu/mokka

Nyitrai Zsolt egy borászokból álló küldöttség kíséretében a TV2 stúdiójában mutatta be borvidékünk kiváló nedűit, amelyeket a nemzetközi filmszakma sztárjai kóstolhatnak majd a világhírű eseményen.

Minden évben Andy Vajna közreműködésével népszerűsítjük borainkat a nemzetközi porondon, és a hagyomány ebben az esztendőben is folytatódik – tette hozzá a honatya.

Ezúttal Petrény Attila és Juhász Ádám tartott az országgyűlési képviselővel, hogy együtt mutassák be a stúdióban az Egri borvidék Cannes-ba tartó remekeit.

Szóltak arról is, hogy éppen egy éve az Egri Bikavér elnyerte a hungarikum címet, így a fesztiválon a filmesek már a rangos címmel rendelkező “ismerőssel” találkozhatnak, ismét megízlelhetik a borvidék zászlóshajójának számító Egri Bikavért – tudták meg a tévénézők az egri küldöttségtől.

Nyitrai Zsolt örömmel újságolta azt is, hogy az idén is kiemelkedő eredményt értek el az egri borászok Bordeuax-ban, a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen. A „borok olimpiáján” a magyar borok összesen 21 arany, 16 ezüst és négy bronzérmet kaptak. A borvidékek között az egri bizonyult a legeredményesebbnek, nyolc arany, hat ezüst és két bronzérmet hoztunk el Franciaországból!

A borversenyen aranyérmet kapott a Tóth Ferenc Pincészet 2013-as Várvédője, a Thummerer Pincészet 2013-as Egri Cabernet Sauvignon Superiorja, a Petrény Winery 2013-as Big Bandje, az Egri Korona Borház 2013-as Jumurdzsák Selectionje és a 2013-as Selection Egri Cabernet Sauvignon-Kékfrankosa, a Besenyei Borház 2014-es Egri Rajnai rizling-Tramini Superiorja, a Tarjányi Pince 2015-ös Egri Csillag Superiorja és a St. Andrea Pincészet 2017-es Napbora.

Ezüstérmet szerzett a Hagymási Pincészet 2012-es Föld és Lélek nevű bora, a Besenyei Borház 2012-es Egri vörös cuvéeje, a Thummerer Pincészet 2013-as Egri Bikavér Superiorja, a St. Andrea Pincészet 2013-as Merengő Egri Bikavér Superiorja, a Petrény Winery 2013-as PADOK-ja és az Egri Korona Borház 2013-as Selection Egri Cabernet Sauvignonja.

Bronzérmet nyert az Ostorosbor 2015-ös Soltész Egri Kékfrankosa és a Tarjányi Pince 2015-ös Egri Bouvier Superiorja.

A műsorban elhangzott az is, hogy a magyar filmek évek óta sorra aratják a nemzetközi sikereket, s ez tovább javítja Magyarország imázsát. A kiváló borok pedig még népszerűbbé teszik hazánkat és Egert is.