Kormányzati segítség a diabétesz megelőzéséhez

A megelőzés, a betegség korai felismerése és a cukorbetegek életminőségének javítása érdekében Magyarország kormánya együttműködési megállapodást írt alá a cukorbetegeket képviselő szervezetekkel.

mediaklikk.hu

Magyarországon 770 ezer embert kezelnek vércukorszint problémák miatt, a diabéteszesek tényleges száma a szakemberek szerint azonban elérheti az 1,2 milliót is. Magyarország kormánya felismerve a problémát, egyeztetéseket kezdeményezett a legnagyobb hazai cukorbetegeket képviselő szervezetekkel. Ennek eredményeként 2018 márciusában az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Diabétesz Társasággal és az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal. „Két fontos területen működünk együtt a szervezetekkel, az egyik az oktatás területe, ahol van egy nagyon jó kezdeményezése az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak, ez a Belevalók program” – mondta Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott az M1 Család’18 című műsorában. A Belevalók program 2013-ban azzal a céllal jött létre, hogy a hazai pedagógusok egy képzés keretén belül megismerhessék a cukorbetegséget, valamint gyakorlati ismereteket szerezzenek a diabéteszes gyermekek ellátásához. A jövőben, a kormány segíteni fog abban, hogy minél több pedagógushoz eljuthasson a Belevalók képzése.

„A megállapodás másik területe pedig az egészségügyet érinti, hiszen felül kell vizsgálni a cukorbetegséget érintő kérdésköröket, eljárásokat és gyógyszereket, megkönnyítve a Magyarországon élő 1,2 millió diabéteszes mindennapjait” – mondta Nyitrai Zsolt a Magyar Diabétesz Társasággal kötött együttműködésről.