Megalakult az új Országgyűlés

Az Országház épületében kedden megalakult az új parlament, az országgyűlési képviselők letették esküjüket. Áder János köztársasági elnök az alakuló ülésen elmondta, az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll. Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője ötödik ciklusát kezdi el.

Megalakult az új Országgyűlés

A parlament nagy többséggel elfogadta a Választási Bizottság és a Választási Iroda elnökének beszámolóját az országgyűlési választásokról. Patyi András és Pálffy Ilona is jogszabályszerűnek értékelte az áprilisi választást.

A képviselők a történelmi zászlók előtt tettek esküt. Ezt megelőzően az Országgyűlés korelnökéből – aki a legidősebb képviselő, a 82 éves, fideszes Turi-Kovács Béla – és a korjegyzőkből – vagyis a legfiatalabb képviselőkből – álló testület jelentést tett a mandátumvizsgálat eredményéről, amely mindenki megbízólevelét szabályszerűnek találta.

A parlamentnek ezúttal is 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában további 12 szószóló vesz részt.

Az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll – jelentette ki Áder János köztársasági elnök kedden az új parlament alakuló ülésén. Hangsúlyozta: a választók döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania, ez a demokrácia alapszabálya. Az elnök beszédében javasolta, hogy az Országgyűlés Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz elnökét válassza újra miniszterelnöknek.

Az alakuló ülésen ismét Kövér Lászlót választották meg az Országgyűlés, aki beszédében kiszámíthatóságot ígért, mint kiemelte: “azt ígérhetem, ami egyre inkább felértékelődik a politikában, a kiszámíthatóságot.”

Nyitrai Zsolt, Heves megye 1. számú választókerületének egyéni országgyűlési képviselője immár ötödik ciklusát kezdi meg a magyar törvényhozásban.

A Ház csütörtökön folytatja a munkát, ekkor választhatják kormányfőnek Orbán Viktort.