A polgárőrség élen jár a bűnmegelőzésben

A polgárőrség élen jár a bűnmegelőzésben, a szervezetnek is köszönhető, hogy Magyarország mára a világ 15. legbiztonságosabb országává vált – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a polgárőrök napja alkalmából rendezett ünnepségen, szerdán Budapesten.

mediaklikk.hu

Kontrát Károly szavai szerint a kormányzat ezt a tevékenységet ismeri el akkor, amikor a jövő évi költségvetés tervezetében 1 milliárd 50 millió forintnyi forrást javasol az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) támogatására.

A polgárőrség élen jár a bűnmegelőzésben

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

A politikus hangsúlyozta: napjainkban, különös tekintettel a migrációs veszélyekre, a biztonság az egyik legfontosabb közösségi érték. Ezt ismerte fel az OPSZ is, amikor a migrációs válságra reagálva létrehozta határvédelmi tagozatát, ezzel is hozzájárulva a kormányzati törekvésekhez – mondta az államtitkár.

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős miniszterelnöki megbízott a józsefvárosi polgárőr iroda előtt tartott ünnepségen azt hangsúlyozta, a kormányzat – az ország biztonsága érdekében kifejtett tevékenységét elismerve – aktív konzultációt folytat a szervezettel, és ősszel stratégiai megállapodást köt az OPSZ-el.

A polgárőrség élen jár a bűnmegelőzésben

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Felidézte, hogy az OPSZ keretein belül, több mint kétezer egyesületbe tömörülve, 63 ezer polgárőr teljesít önkéntes, a közösség érdekében vállalt, térítésmentes szolgálatot, a többi közt aktívan részt vesznek a határok védelmében is. Mindezért pedig köszönet illeti őket – tette hozzá.

Sára Botond (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi alpolgármester arról szólt: a polgárőrségnek is köszönhető, hogy a Józsefvárosban az elmúlt nyolc évben a felére csökkent a bűncselekmények, kétharmadával pedig a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. Továbbá jelentősen nőtt a felderítés aránya is, ami azt jelenti, hogy négyből három bűncselekménynek megtalálják a tettesét.

A polgárőrség tevékenységét támogatandó, a kerületi önkormányzat, öt év alatt, több mint 50 millió forint forrást biztosított a kerületi polgárőrség számára, a többi közt segítette a polgárőr iroda kialakítását is – mondta az önkormányzati vezető.

Barnucz Szilvia, az OPSZ főigazgatója kiemelte, hogy a szervezet sikeres működésének a kormányzattal, a rendvédelmi szervekkel és az önkormányzatokkal folytatott szoros együttműködés a kulcsa. Egyebek mellett ennek eredménye, hogy az elmúlt években 870 járőrautót, 130 segédmotor-kerékpárt és több mint ezer kerékpárt szereztek be.

Ugyanakkor az illegális migrációs helyzetre reagálva, 55 egyesület és 1200 ember közreműködésével létrehozták a Határvédelmi Polgárőr Tagozatot, illetve a lovastagozat polgárőrei is részt vesznek az ország védelmében – mondta a főigazgató.

(MTI)