Közel nyolcszáz munkahely a ZF új egri gyárában

A ZF újabb egri gyárának felavatásával elértük, hogy aki Egerben és környékén dolgozni akar, az megteheti, hiszen közel nyolcszáz új munkahely létesült a kormány és a beruházó döntéseinek következtében – jelentett ki Nyitrai Zsolt az új üzem megnyitó ünnepségén, amelyen részt vett mások mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője kijelentette, hogy a város legnagyobb ipari beruházása valósult meg, aminek következtében közel nyolcszáz munkahely létesült, ami több ezer család mindennapi életét határozza meg. Hozzátette azt is, hogy Egerben és környékén így olyan lehetőségek nyílnak meg, melyek következtében aki dolgozni akar, az meg is teheti.

Közel nyolcszáz munkahely a ZF új egri gyárában

Dicséret illeti a kormányt, mert olyan döntést hozott, amely megteremtette a lehetőséget a ZF Hungaria Kft. számára, hogy új gyárat állítson üzembe a megyeszékhelyen. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki Szijjártó Péternek is, aki személyes közreműködésével járult hozzá a sikerhez, immár nem először, hiszen a miniszter Eger egyik legjobb barátja, számos ügyben támogatta terveink megvalósulását – fejtette ki az országgyűlési képviselő.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: ha szeretett városunk és a ZF kapcsolatát akarjuk jellemezni, akkor a tiszteletet, a minőséget, a hűséget és a kölcsönös segítségnyújtást emelném ki elsősorban. Eger és a nemzetközi cég barátsága egy különleges kapcsolat, hálásak vagyunk, hogy támogatják vízilabdacsapatunkat, ami nagy örömmel és büszkeséggel tölti el a vízipólóért rajongó egrieket.

Szólnom kell az egri önkormányzat, Habis László polgármester, valamint az iparkamara vezetőinek segítségéről, ugyanakkor ez az együttműködés folytatódik terveink jövőbeni megvalósulása érdekében – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Közel nyolcszáz munkahely a ZF új egri gyárában

A ZF újabb beruházása világosan mutatja, hogy a világ legnagyobb, legversenyképesebb és leggyorsabban fejlődő vállalatai úgy tekintenek Magyarországra, mint ahová érdemes befektetni – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Mint elmondta, a világ modern kori ipari forradalmát meghatározó cégei egyre-másra hozzák létre beruházásait Magyarországon, mert bíznak az országban és a magyar emberek szorgalmában. Ezek egyike a ZF, mely 31,5 milliárd forintból, 6,7 milliárd forintos állami támogatással épített új, 40 ezer négyzetméter alapterületű A fejlesztés eredményeként évente 150 ezer nyolcsebességes automata sebességváltó készülhet itt, ám ez a kapacitás a tervek szerint néhány éven belül 500 ezerre emelkedik, újabb munkahelyeket teremtve a régióban – tett hozzá.

Közel nyolcszáz munkahely a ZF új egri gyárában

Szólt arról, hogy a magyar  gazdaság exportorientált, a kivitel terén elért sikerei meghatározzák az egész nemzetgazdaság sikerét. Az elmúlt évben az ország történetében először lépte át az export a 100 milliárd eurós határt és ez a mutató 2018 első fél évében is jelentős növekedést mutat. Kereskedelmi forgalmunk Németországgal ugyancsak rekordot döntött tavaly és idén januártól június végéig 28 milliárd eurót meghaladva újabb 7 százalékos bővülést mutat. A kedvező trend fenntartásához a ZF beruházása is hozzájárul – jegyezte meg.

Michael Hankel, a ZF csoport alelnöke a másfél év alatt megvalósult beruházás jelentőségét méltatva hangsúlyozta: azért döntöttek Eger mellett, mert az itt dolgozóknak komoly tapasztalata van a sebességváltó gyártásban és emellett a város, valamint a térség infrastrukturális adottságai is kedvezőek.

Elmondta, hogy a ZF több mint két évtizede gyárt haszongépjármű sebességváltókat. Az új üzemrészben a vállalat egyik legsikeresebb termékét, a személyautókba beépíthető 8-fokozatú automata sebességváltóját állítják majd elő. Kitért arra is, hogy a cég a jövőben az eddigieknél is jobban szeretne a helyi beszállítókra támaszkodni.

Habis László egri polgármester a ZF beruházását  ipar- és várostörténetében páratlannak nevezve arról tájékoztatott: a város az új üzem felépítéséhez szükséges 10 hektáros önkormányzati telek földhasználati jogát és 3 évre szóló építményadó-mentességet biztosított, továbbá jelentős infrastruktúra-fejlesztést hajtottak végre.