Lovasterápia és esélyegyenlőség

A hétvégén tartotta XIV. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét Fóton a Magyar Lovasterápia Szövetség.

mediaklikk.hu

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központját péntektől vasárnapig díjlovasok és olyan, sérüléssel élő gyerekek népesítették be, akik év közben lovasterápiában részesülnek, és most büszkén mutatták be a versenypályán, hogy mit is sikerült elsajátítaniuk a terápiás fejlesztés során.  Az egészséges sportolók és a sérült gyerekek három pályán, változatos versenyszámokban indultak a díjakért.

A gyerekek lovasterápiás versenyszámai pénteken 13 órától vasárnap délutánig tartottak. Ezt a versenyt dr. Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg, és az aznapi versenyszámoknak is ő volt a házigazdája.

Pénteken a gyönyörű, napos időben vidám családi programokkal egészült ki a verseny, sokan kilátogattak Fótra, és szurkoltak a lovasoknak. Fóti általános iskolás gyerekek járták végig az Élhető Jövő Parkot, ahol az EnHome Zöldjárattal kiegészülve színes és interaktív műsor keretében vezették be a gyerekeket a megújulóenergia-források világába.

Lovasterápia és esélyegyenlőség

Fotó: Gordon Eszter/NGYSZ

A pénteki izgalmak után szombaton folytatódtak a lovasterápiás versenyszámok Fóton, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kora reggel indította el a nap lovasterápiás versenyszámait.

Délelőtt hiperaktív gyerekek mutatták be a lovasterápiás fejlesztésen korábban megszerzett tudásukat, a játékos ügyességi feladatokat önállóan lovagolva, illetve vezetett lovon hajtották végre.

Délután a Jámbor Vilmos Emlékversennyel folytatódtak a terápiás versenyek, majd önálló lovaglási és gyógypedagógiai voltizsálási versenyszámokra került sor. A gyerekek felszabadult örömmel versenyeztek a borús, kicsit szeles időben.

Ugyancsak folytatódtak a nemzeti és a nemzetközi díjlovas versenyszámok több korcsoportban és nehézségi fokban (könnyű, közép és nehéz osztályú lovaglás). A szombati versenyszámok házigazdái a Nemzetközi Gyermekmenő Szolgálat Magyar Egyesület tagjai voltak, többek között Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Körmendy-Ékes Judit, jogász,  Wichmann Tamás kenu világbajnok, Kammerer Zoltán világ- és olimpiai bajnok kajakozó voltak.

A terápiás verseny keretében rendezték meg a Mádl Ferenc Emlékversenyt, ahol a gyerekeknek egy kis történetet kellett előadniuk, amelyben a ló is szerepel. A versenyszám házigazdája Harrach Péter, az NGYSZ alelnöke volt. A zsűrizésben részt vett Papadimitriu Athina, a Budapesti Operettszínház művésze is.

A versenyszámok győzteseit a Magyar Lovasterápia Szövetség oldalán sorolják fel.

(forrás: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat)