Második alkalommal kapnak a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot

Idén a számítások szerint nagyobb lesz a nyugdíjprémium-kifizetés, mint legutóbb volt – közölte Orbán Viktor az Idősek Tanácsa hétfői ülésén. Arról is szólt, hogy november 1-jétől új korszak köszönt be az idősek életébe, a nyugdíj mellett ugyanis visszatérhetnek a munka világába. Az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott kifejtette, milyen formában juthatnak majd hozzá a nyugdíjasok a nyugdíjprémiumhoz.

Echo TV

Nyitrai Zsolt kiemelte, a magyar nyugdíjasok akkor jogosultak nyugdíjprémiumra, ha a magyar gazdaságban legalább 3,5 százalékos növekedés következik be.

Ez a szabály 2010 előtt is életben volt már, mégsem kaptak nyugdíjprémiumot, mert rossz volt a gazdaságpolitika. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon idején nem tudtak fizetni a nyugdíjasoknak. Most azonban közös erőfeszítéseinknek hála a magyar gazdaság jobban teljesít – emelte ki. Hozzátette: ebben az esztendőben 4 százalék fölött lesz a növekedés, ilyen módon hazánk történetében második alkalommal kaphatnak a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot.

Szabó Anett azon kérdésére, milyen intézkedések születtek a nyugdíjas munkavállalók segítésére Nyitrai Zsolt elmondta: nagyon fontos törekvése a kormánynak, hogy azok a nyugdíjasok akik még éreznek magukban erőt, energiát és affinitást a munkához, nyugdíjuk megtartása mellett vissza tudjanak menni a munka világába. A piacon munkaerőhiány van. A nyugdíjasok esetében nagyon sok a szakmai- és élettapasztalat. Szerintem több területen is jelentős mértékben tudnak segíteni – fogalmazott.