Képviselői elismerés az 1956-os forradalom ünnepén

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából Markó Katalin vehetett át Országgyűlési Képviselői Elismerő Oklevelet és emlékplakettet Nyitrai Zsolttól.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője a megemlékezésen elmondta: több millió szív dobbant egyszerre azon az októberi napon, hiszen először fordult elő, hogy egy kis nemzet szembeszálljon az elnyomó szovjet hatalommal. Mint hozzátette, köszönet és hála illeti azokat a hősöket, akik kivívták számunkra a szabadságot, mert 1956 nélkül nem jöhetett volna el 1989 sem, amikor is teljesültek az elődök céljai, és Magyarország szabad és független lett. Szimbolikus jelentősége van annak, hogy két cikluson át együtt ülhettem az Országgyűlésben Wittner Máriával, a forradalom legendás alakjával – fejtette ki a képviselő.

Képviselői elismerés az 1956-os forradalom ünnepén

Nem hallgathatjuk el azonban – folytatta – hogy az 50. évforduló emlékét hogyan gyalázta meg az akkori kormány, nem véletlen, hogy azóta egyik politikusuk sem került vissza a hatalomba – tette hozzá.

Ugyanakkor mi helyben is méltóképpen emlékeztünk meg a 60. évfordulóról: nagyméretű falfestményekkel, könyvvel, filmmel és a Városházán egy éven át lobogó lyukas zászlóval tiszteltük meg a hősöket.

Képviselői elismerés az 1956-os forradalom ünnepén

Nyitrai Zsolt elmondta: az országgyűlési képviselői oklevelet és emlékplakettet mindig az kapja, aki munkájával, életével példát mutat a közösségnek. Az évforduló alkalmából ezt a díjat Markó Katalin, az ’56-os Szövetség Heves Megyei és Egri Szervezetének elnöke, az ’56-os Szövetség Országos Szervezetének elnökségi tagja és az egri ’56-os Emlékbizottság tagja vehette át.

Markó Katalin megköszönte az elismerést, és megígérte, hogy továbbra is azon fáradozik majd, hogy a diákok és a pedagógusok minél többet megtudjanak a forradalom történetéről.