Fórum Európa jövőjéről

A Fidesz és a KDNP ellenzékben és kormányon is híve volt a párbeszédnek, ezért a családpolitikáról szóló új Nemzeti Konzultáció és az európai parlamenti választások kapcsán ismét kikérjük az emberek véleményét, egyebek mellett arról is, milyen irányba haladjon az Európai Unió – jelentette ki Nyitrai Zsolt azon az egri közéleti fórumon, amelyen Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkára tartott előadást.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta: szimbolikus jelentősége van annak, hogy a fórum a 118 éves városházán zajlik, hiszen a város mindig is az európai hagyományok megtestesítője volt a történelem során.

Fórum Európa jövőjéről

Utalt arra, hogy a párbeszéd mindig fontos és alapvető jellemzője volt a Fidesz és a KDNP politikájának nemcsak kormányon, hanem ellenzékben is. Mint elmondta, most kettős aktualitása van ennek a párbeszédnek, mert kezdetét veszi a VIII. Nemzeti Konzultáció a családpolitikáról, mely keretein belül 8 millió ember mondhatja el javaslatait a kiküldött kérdőíveken. A demográfiai válságra adandó válaszok közül el kell döntenünk, hogy a bevándorlás engedélyezése révén, vagy inkább a gyermekvállalás ösztönzésével, a családok támogatásával kezeljük-e ezt a problémát. A másik aktualitás – folytatta – a jövő májusi európai parlamenti választás, melynek keretében az előbbi kérdésre is választ adhatunk, ugyanakkor meghatározhatjuk, hogy milyen irányba fejlődjön tovább kontinensünk.

Fórum Európa jövőjéről

Rákossy Balázs államtitkár ugyancsak a választható lehetőségeket vázolta fel előadásában. Macron francia elnök felhívására utalva elmondta,  a közelgő választáson mindenkinek el kell döntenie milyen Európát szeretne, hiszen az unióban a válság (nem feltétlenül gazdasági) jelei mutatkoznak, nem sikerült ugyanis megoldani a migráció ügyét, sem  Nagy-Britannia kiválásának részletes szabályozását. Az elképzelt „Európai Egyesült Államok” nyitott társadalmat, a nemzeti önrendelkezés hívei pedig nemzeti identitáson és kultúrán alapuló uniót akarnak a keresztény értékek megőrzésével. A kormány – amely 2015-ben a kerítés felállításával sikeresen megvédte az országot és az EU-t – nyilvánvalóan ez utóbbi Európa híve, és azt kéri az emberektől, mondják el ők is, melyik megoldást támogatják: a birodalmi Európát, vagy a szabad nemzetek együttműködését.

Mi ugyanis 2004-ben egy a nemzeti önrendelkezést elismerő szövetségbe léptünk be, de ez a politika az utóbbi években megváltozni látszik. Májusban nekünk is döntenünk kell arról, milyen Európát akarunk – fejtette ki Rákossy Balázs.

Nyitrai Zsolt zárszavában arról beszélt, hogy a kontinens mindig is akkor volt bajban, amikor birodalmi törekvések fogalmazódtak meg, illetve érvényesültek, így volt ez Franciaország, Oroszország vagy a volt Jugoszlávia esetében is, és ennek a jeleit látjuk most az unióban is. Akik ezen gondolatok jegyében szerveződnek, azok egyértelműen bevándorláspártiak, mi pedig azt mondjuk, hogy az egészséges Európa a nemzetállamok hazája, és csak ilyen körülmények között tudjuk szövetségesként képviselni nemzeti érdekeinket.

Az interaktív közéleti fórumon a jelenlévő népes közönség tehette fel kérdéseit, illetve mondhatta el véleményét.