Átadták az M25-ös út északi ütemét: „Megígértük, megcsináljuk!”

Több évtizedes várakozás után végre elérkeztünk az autópályát Egerrel összekötő M25-ös út megépítéséhez, amelynek ma a félidejéhez érkeztünk – jelentette ki Nyitrai Zsolt az út északi ütemének átadó ünnepségén, amelyen mások mellett beszédet mondott Mosóczi László államtitkár is.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: Magyarország gyorsforgalmi törzshálózata öt éven belül szinte teljesen kiépül. Szólt arról is, hogy a kormány a közeljövőben dönthet az Egert elkerülő út előkészítésének programba emeléséről is. Mint hangsúlyozta, az M25-ös autóút északi üteméhez tartozó közel 4 kilométeres rész 8 milliárd forintba került, és szerdán délutántól vehetik használatba a közlekedők – az autóút teljes kiépüléséig díjmentesen. A 15 kilométeres déli ütem munkái tavasz óta zajlanak, és várhatóan 2020 nyarára fejeződnek be. Az Egert és az M3-as autópálya összeköttetését megteremtő autóút azonnal érezhető változást hoz a megyeszékhely 52 ezer, és a térség mintegy 85 ezer lakójának életminőségében.

Átadták az M25-ös út északi ütemét: „Megígértük, megcsináljuk!”

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a helyi emberek régi álma teljesül, amikor átadják az északi ütem keretében elkészült útszakaszt a forgalomnak, s ezzel az egriek mellett mostantól főként Andornaktálya és Nagytálya polgárai számára lesz könnyebb, csendesebb és biztonságosabb mindennapi életük.

Stílszerűen szólva – folytatta Nyitrai Zsolt – nem volt könnyű az eddig megtett út, hiszen hosszú ideje várták a térség lakói, hogy közvetlen összeköttetés legyen a megyeszékhely és az autópálya között. A honatya beszélt arról is, hogy míg Medgyessy Péter szocialista kormányfő többször is ígéretet tett a beruházás megvalósítására, de valójában a baloldali kormány nem tett semmit, egy Jobbikos országgyűlési képviselő pedig újra terveztette volna a nyomvonalat, így ebben az esetben egy ciklussal eltolódott volna az építkezés kezdete. Ha az ellenzéken múlt volna, ma nem avathatnák utat – tette hozzá.

Átadták az M25-ös út északi ütemét: „Megígértük, megcsináljuk!”

Nyitrai Zsolt kijelentette: míg mások csupán megígérték, mi megcsináljuk! Egri látogatásán megállapodtunk Orbán Viktor miniszterelnökkel, aláírtuk a megállapodást, megkaptuk a forrásokat és íme, már a beruházás felénél tartunk. Az M25-ös bekapcsolja a térséget az ország vérkeringésébe, gyorsabb, biztonságosabb lesz a közlekedés, több vállalkozás és turista jöhet hozzánk, mindez pedig az itteni gazdaságot, az emberek jólétét segíti majd. Emellett elkezdődhet az egri intermodális közlekedési csomópont tervezése, valamint ígéretet kaptunk a megyeszékhelyet elkerülő út építésére is – mondta az országgyűlési képviselő.

Külön köszönet illeti a helyi polgármestereket, a kivitelezőket és azokat a felelős beosztású, egri származású vezetőket – Homolya Róbert és Juhász Roland államtitkárokat, valamint Nagy Róbertet, a NIF Zrt. vezérigazgatóját –, akik mindent megtettek a térség nagyberuházásának sikeréért – mondta Nyitrai Zsolt.

Hanuszik Csaba, Maklár polgármestere arról beszélt, hogy az útszakasz átadásával az Egerben dolgozó vagy tanuló polgárok az eddiginél sokkal könnyebben és gyorsabban juthatnak el a megyeszékhelyre.

Orosz József, Nagytálya első embere megköszönte a lakók türelmét és megértését, ugyanis az építkezéssel összefüggő teherforgalom a települést érintette leginkább, ám most sokkal nyugodtabb körülmények között élhetik mindennapjaikat az itteniek.

Vámosi László, Andornaktálya polgármestere nagy eredménynek tartja, hogy immár a Mezőkövesd felé irányuló forgalom elkerüli őket, így a teherjárművek nem zavarják majd a településen élőket.

Habis László, Eger polgármestere méltatta a beruházás megyeszékhelyre gyakorolt pozitív hatását, valamint azt, hogy számos infrastrukturális fejlesztés teszi korszerűvé a város közlekedését.

Nagy Róbert, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vezérigazgatója elmondta: a most átadott autóút-szakasz 3,9 kilométer hosszú, melyhez 2,5 kilométernyi szervizút, egy aluljáró és egy külön szintű csomópont is kapcsolódik, valamint ismertette a beruházással részleteit.