Átadták a felújított egri Minaretet

Vigyáznunk kell közös történelmi értékeinkre, ugyanakkor a jövőben számos lehetőség nyílhat az együttműködésre a gazdaság és kultúra területén – jelentette ki a török vendégek jelenlétében átadott, felújított egri Minaret avatásán Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

TV Eger

Nyitrai Zsolt elmondta: tisztelnünk kell azokat, akik felépítették és megőrizték számunkra ezt a gyönyörű várost, Eger nem véletlenül a legnépszerűbb, leglátogatottabb vidéki városa Magyarországnak. Őseink kiváló helyen telepedtek le, van hegyvidékünk, gyógyvizünk és szőlőnk is, de hála illeti Szent István királyunkat is, aki megteremtette Egerben a kereszténység erős bástyáját. Az elődök lendületét viszont ma nekünk kell tovább vinnünk, s még jobbá és szebbé tenni Eger városát.

Átadták a felújított egri Minaretet

Ezért kell közelebb kerülnünk a fővároshoz úgy, hogy közvetlen utat építünk Eger és az autópálya között, hogy gyorsabbá tegyük a közlekedést a turisták és a vállalkozások számára is. Azért kell millióknak megmutatnunk a várost, hogy fejlesztéseink – új iparterületek kialakítása,  Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ létrehozása, a vár teljes rekonstrukciója – még több látogatót, befektetőt hozzon a megyeszékhelyre és környékére – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy az egri a volt birodalom legészakibb pontján felépített Minaret: a régi ellenfelek pedig mára barátokká váltak, akik ma együttműködnek az élet számos területén. A honatya megemlítette azt, hogy a mai Törökország a régió stabil és befolyásos országa, amely erején felül veszi ki részét az illegális migráció elleni küzdelemben, ezért az erőfeszítésért Európának köszönetet kell  mondani az országnak.

Átadták a felújított egri Minaretet

Eger továbbra is egy biztos pont marad, ahová érdemes befektetni, ahol vigyáznak a török történelmi értékekre, ahol egyre több területen – ingatlanfejlesztés, energiagazdálkodás, turizmus – nyílik lehetőség az együttműködésre – fejtette ki az országgyűlési képviselő.

Juhász Roland helyettes államtitkár a fejlesztésről egyebek mellett elmondta: az épületet 2017 májusában zárták le a látogatók előtt, mivel az alapzata meggyengült. A tornyot alkotó tufakövek sok helyen szétmállottak, a külső borítókövek pedig megkoptak, a több száz éves mintázatuk felismerhetetlenné vált. A teljes felújítás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. finanszírozásában valósul meg több mint 300 milliós értékben.  Megerősítették a műemlék alapját és szerkezetét, kicserélték és rekonstruálták a burkolóköveket, valamint az erkély és a kiegészítő elemek felújítása is megvalósult.

Átadták a felújított egri Minaretet

Habis László polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: Eger egyik fontos turisztikai látványossága sok évnyi várakozás után teljesen megújult. A műemlék környezetének rendbetételét az önkormányzat vállalta magára, igényes közterületi burkolatot kapott a Minaret közvetlen környezete. A néhány évvel ezelőtt elvégzett belvárosi rehabilitációs program keretében több, kiemelkedő értéket képviselő műemléki épület is renováltunk a Minaret szomszédságában – tette hozzá.