Magyarország, az élő hagyományok hazája

Azért fontos nekünk, magyaroknak itt a Kárpát-medencében a hagyományok tisztelete, mert így tudtunk megmaradni magyarnak és ez a záloga a hosszú távú megmaradásunknak is – jelentette ki Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Magyarország Kormánya által közzé tett videóban.


Magyarország Kormánya

Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője elmondta, hogy amikor nem volt támogatása ennek a kultúrának, akkor is összekapaszkodtak és együtt folytatták a munkát. Most, amikor támogatás is párosul a szív-lélek mellé, akkor lehet látni, hogy pillanatok alatt alakulnak új csoportok.

Hozzátette, a támogatásoknak és a lelkesedésnek hála olyan szakmák élednek újjá, amelyek kezdtek kihalni.  – „Szakmák, amelyek lassan kezdtek feledésbe merülni, legyen az cipész, ruhafestő, ruhakészítő, de a népi hangszereknek a készítői, ezeket újra kezdik fiatalok tanulni. Ez az, amitől a mi identitásunk a legerősebb, hogy van valamink, ami nincs másnak, és ez a népművészetünk, ez a kultúránk, ez a hagyományunk.”

Csík János Kossuth-díjas zenész szerint minden generációnak kell, hogy büszke tudjon lenni erre és van mire büszkének lennünk, és ezért fontosnak tartja a hagyományainkat. Hála Istennek a támogatott kategóriába tartozik a hagyományőrzés, illetve a népművészettel való foglalkozás.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár eredményként számolt be arról, hogy a néptáncra, a táncházakba való járás, a fiataljaink, a gyerekeinknek az erre való hajlama sokkal erősebb a Csoóri programnak, a Páva programsorozatnak köszönhetően. Ez nagy boldogság számára, hiszen a szakembereknek a hosszú évtizedes munkája most beérni látszik.

A videó zárásában Csík János elmondja: „Én azt hiszem, hogy ez örök érvényűen bizonyítja azt, hogy jó az, amit teszünk és nagyon sokaknak elgondolkodtatja a kicsi fejét, hogy ezt kéne csinálni, így kéne csinálni és, hogy ez a jó.”

Magyarország Kormánya nem először hívja fel a figyelmet a hagyományőrzés fontosságára. Tavaly áprilisban került bemutatása a hagyományőrzés iránt érdeklődők számára egy eredménykommunikációs füzet, amelyet az alábbi linkről lehet letölteni: https://www.kormany.hu/download/3/e9/91000/MJT_Hagyomanyorzo_kiadvany.pdf