Büszkék lehetünk a magyar gyógyszeriparra

A gyógyszergyártás exportorientált, kutatás-fejlesztés vezérelt tevékenység – hangzott el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában, melynek Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke volt a vendége.


Hír TV

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, a kormány az eddiginél is szorosabb együttműködésre törekszik a magyar gyógyszeripar szereplőivel, ezért januárban stratégiai megállapodást kötött a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségével.

A gyógyszeripar évtizedek óta meghatározó szereplője a magyar gazdaságnak, de komoly sikereket ért el a világban is, a cégek az itthon előállított termékek 84 százalékát a világpiacon érvényesítik. Ez azt jelenti, hogy 130 országban magyar gyógyszerek segítik az emberek gyógyulását. A globális verseny azonban egyre intenzívebb ezért a kormány minden megtesz azért, hogy a magyar gyógyszeripar a jövőben is versenyképes tudjon maradni.

A Nézőpont Intézet már harmadik éve készít egy tanulmányt a magyar gyógyszeriparral kapcsolatban és ebben a tanulmányban lelhetők föl az alábbi adatok, 2018-ban a magyar gyógyszergyártók kibocsájtása 1100 milliárd forint volt és ennek több, mint 80 százaléka az exportbevételből származik – mondta Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége elnöke

Ez azt jelenti, – folytatta – hogy maga a gyógyszergyártás exportorientált, kutatás-fejlesztés vezérelt tevékenység. Ennek alátámasztására azt tudom mondani, hogy az 1100 milliárd forintból 460 milliárd az, ami hozzáadott értéket jelent, amellyel megelőzzük az összes magyarországi iparágat, társ iparágakat, illetve, ha a V4 országokba is kitekintünk jelentős mértékű vezető szerepet töltünk be ebből a szempontból.