Csak együtt győzhetjük le a koronavírust!

Heves megyében továbbra sem tudni koronavírusos fertőzöttről, a legfontosabb feladat jelenleg a megelőzés és az emberek védelme – jelentette ki Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője a koronavírus kapcsán tartott sajtótájékoztatón Egerben.


TV Eger

Nyitrai Zsolt elmondta, hogy a koronavírus-helyzettel kapcsolatban pénteken reggel egy újabb operatív értekezletet tartott az illetékes hivatalok és intézmények vezetőivel. Itt tekintették át, hogy mi történt a térségben ezen a héten, és hogy az országos intézkedések hogyan működtek helyben.

A képviselő úgy fogalmazott: jelenleg háborúban állunk egy láthatatlan ellenséggel, és ezt a háborút mi fogjuk megnyerni. Ahhoz viszont szükség van arra, hogy vigyázzunk egymásra és betartsuk az óvintézkedéseket – tette hozzá.

A miniszterelnöki megbízott kiemelte, hogy Heves megyében továbbra sem tudni koronavírusos fertőzöttről. Mint mondta, a legfontosabb feladat jelenleg a megelőzés és az emberek védelme.

Nyitrai a sajtótájékoztatón többször is aláhúzta, hogy a vírus elsősorban az idős korosztályt veszélyezteti. Mint fogalmazott, a vírus terjedésének három szakasza van, ezek az egyedi, csoportos és tömeges megbetegedések.

Jelenleg Magyarországon a csoportos megbetegedés szakaszában vagyunk!

– tette hozzá.

Elmondta továbbá, hogy Magyarország Kormánya kilenc napja hirdetett veszélyhelyzetet, ami egy rendkívüli jogrendet jelent. Ez teremti meg a sikeres és gyors védekezés alapjait. A kormány betiltotta a rendezvényeket, bezárta az iskolákat, távoktatást vezetett be, és korlátozta a vendéglátóhelyek nyitvatartását. A vírus globális szinten is kihatással van a gazdaságra, ezért ezen a héten, ezzel kapcsolatban is hozott több fontos döntést a kormány.

Nyitrai Zsolt a legfontosabb intézkedéseket összefoglalva elmondta, hogy év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségeit. Ez a fizetési moratórium december 31-ig tart, de Magyarország Kormánya meghosszabbíthatja azt.

A turisztikai, vendéglátóipari, és sportszolgáltatást nyújtó ágazatok esetében a különböző bérleti szerződéseket június 30-ig nem lehet felbontani, és nem lehet bérleti díjat sem emelni. Ezekben az ágazatokban március, április, május, és június hónapra a munkáltatók mentesülnek a munkabérek utáni közterhek megfizetése alól.

A babaváró és diákhitelek törlesztését egyaránt felfüggesztik, illetve a stratégiai és létfontosságú vállalatoknál honvédelmi irányító csoportok segítik, koordinálják a munkát, köztük térségünkben is – összegezte a legfontosabb országos vonatkozású gazdasági döntéseket Nyitrai Zsolt.

Az országgyűlési képviselő a helyben meghozott intézkedésekkel kapcsolatban üdvözölte, hogy Egerben is születtek döntések. Mint kiemelte, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a korábbi nem teljesen átgondolt, elhamarkodott és szakmaiatlan döntésekkel ellentétben, a Mirkóczki Ádám polgármester által, a napokban bejelentett döntéseket már támogatja, és jó iránynak tartja.

Nyitrai Zsolt elmondta, hogy a Fidesz-KDNP egri önkormányzati képviselői mostantól mindannyian önkéntes munkára jelentkeznek. Önkéntes módon segítenek az időseknek például a bevásárlásban, vagy a gyógyszerkiváltásban. A képviselő megerősítette korábbi mondatait, és továbbra is arra kérte az időseket, hogy maradjanak otthon, és ne érintkezzenek másokkal, mert ők számítanak a jelenlegi helyzetben a legveszélyeztetettebbeknek.

Nyitrai Zsolt két megoldást is javasolt Mirkóczki Ádámnak az egri piac, mint az egyik, idősek számára kifejezetten veszélyes gócpont további működésével kapcsolatban.

Az egyik javaslat azt tartalmazza, hogy kaposvári mintára a piac zárt részén csak egy ajtón lehessen bemenni a piac területére, illetve egy másik, erre a célra kijelölt kijáraton lehessen elhagyni azt, valamint maximum 50 ember tartózkodhasson egyszerre a piaccsarnok épületében.

A képviselő másik megoldási javaslata a fertőzésveszély csökkentésére az volt, hogy zárják be a piac belső részét, és a veszélyhelyzet idején csak külterületen működhessen a piaci árusítás.

A sajtótájékoztatón Dr. Vácity József, a Markhot Ferenc Kórház főigazgatója arról beszélt, hogy nehéz héten vannak túl, hiszen hétfőtől gyakorlatilag minden, klasszikus járóbeteg-szakrendelés megszűnt. A kórház teljesen le van zárva, a járóbeteg rendelésre érkező betegek csak a Knézich Károly utcai bejáraton tudnak bejutni az épületbe, ahol orvosok, szakorvosok és asszisztensek végzik a feladatukat és ellenőrzik őket. Az intézkedés nem érinti a kismamákat és a daganatos betegségben szenvedőket, és a sürgősségi osztályra érkező betegeket. Újdonság, hogy a jövő héten telefonos ügyfélszolgálatot állít fel a kórház.

Jelenleg fegyelmezettség és nyugalom van a kórházban, a látogatási tilalom pedig továbbra is fennáll

– fogalmazott a főigazgató.

Ballagó Zoltán tankerületi igazgató kiemelte, hogy jelenleg nem rendkívüli szünet van, hanem az oktatás módjának megváltoztatása, amihez az oktatásban résztvevőknek alkalmazkodni kell, beleértve a pedagógusokat, oktatókat, diákokat és szülőket egyaránt. Az iskolák nem zártak be, azokban a vezetői felügyelet biztosítva van, de a diákok nem használhatják ezen intézményeket. az igazgató hozzátette, hogy a pedagógusoknak ebben az időszakban is jár munkabér, és folyamatos a biztonsági és takarítási szolgálat is az intézmények területén.

Ballagó Zoltán kiemelte, hogy a kiscsoportos felügyelet biztosított, ezen intézmények listája a tankerület honlapján megtalálható. Az igazgató köszönetét fejezte ki a vezetők, pedagógusok, diákok és szülők partnerségéért ebben a megváltozott és minden szempontból különleges helyzetben.

Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a megyei önkormányzatok a rendkívüli helyzetben is folyamatosan konzultálnak egymással, és egyeztetnek. Az elnök kiemelte, hogy személyesen is tartja a kapcsolatot az operatív törzs tagjaival és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselővel, így a gyors információáramlás a megyei önkormányzatnál is biztosítva van.

Juhász Attila Simon elmondta, a megyei önkormányzat is rendkívüli ügyeleti rendszerben működik, kollégáik többsége otthoni munkavégzéssel dolgozik. A folyamatban lévő pályázatokkal kapcsolatban elmondta, hogy azok ügyintézése nem áll le, kollégái folyamatosan dolgoznak. Az elnök szólt arról is, hogy felvette a kapcsolatot több megyei élelmiszergyárral is, így az Egertej és a Hesi vezetőivel is. Ők arról biztosították, hogy az ellátás továbbra is folyamatos, és ha kell a közvetlen házhoz szállítást is tudják kivitelezni. Kiemelte továbbá, hogy várja további alapvető élelmiszerek gyártásával foglalkozó cégek jelentkezését is.