Életbe lép a kijárási korlátozás

Magyarország Kormánya március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozást vezetett be. Ez az intézkedés nagyban megszigorítja az emberek közötti érintkezést, és sokkal több védelmet biztosít a nagyobb veszélynek kitett időskorúaknak – jelentette ki egri sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője.


TV Eger

Nyitrai Zsolt emlékeztetett, a kormány március 16-án veszélyhelyzetet jelentett be, hogy gyorsabbá, szervezettebbé tegye hazánkban a koronavírus elleni védekezést. Bevezette az iskolákban a digitális oktatást, ám az iskolákat nem zárta be teljesen, ha igény van rá, 5 fős csoportokban felügyeletet biztosítanak a gyermekek számára. A kabinet korlátozta a közösségi rendezvények megtartását, határzárat vezetett be.

Mint bejelentette: március 28-tól április 11-ig a kormány kijárási korlátozást hirdetett ki. Azt kérik az emberektől, hogy csak akkor hagyják el az otthonukat, ha arra súlyos indokuk van: ilyen a munkába járás, a létfenntartáshoz kapcsolódó cikkek beszerzése, gazdasági és mezőgazdasági tevékenység, az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele és az élelmiszerellátás biztosítása is, valamint a szülői kötelezettségek teljesítése. Ugyanakkor fontos az is, hogy legyenek nálunk a személyünket igazoló iratok. Az idősek védelmében az élelmiszerboltokban, patikákban, drogériákban az idősek 9 és 12 óra között vásárolhatnak így védve őket a fertőzéstől, ugyanakkor ebben az időben más nem léphet be ezekbe  a terekbe, így a többiek csak délután, illetve 9 óra előtt kereshetik fel az említett helyeket – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt. Hozzátette:

Mostantól kötelező a másfél méteres távolság betartása, ez a tömegközlekedési eszközökre is vonatkozik, a vendéglátóhelyeken pedig egy ember érintkezhet például az elvitelre vásárló polgárokkal.

Szűk körben – folytatta – engedélyezett a házasságkötések és a temetési ceremóniák megtartása is. Aki sétálni, sportolni szeretne, vagy a háziállatát viszi levegőre, az természetesen megtehet ezt egyedül vagy családtagjaival.

A honatya megjegyezte, hogy az ellenzék nem szavazta meg azt a javaslatukat, amely zökkenőmentessé, gyorsabbá tette volna a veszélyhelyzet meghosszabbítását, ez pedig nem vall felelősségteljes hozzáállásra! Így a különböző területek – felsőoktatási intézmények, óvodák, bölcsődék, hátárátkelők ­­– ­vezetői, illetve fenntartói külön hozzák majd meg a hosszabbításra vonatkozó döntésüket.

Mindez rendeződik a következő napokban, mert a járvány elleni védekezés gyors intézkedéseket kíván – jelentette ki Nyitrai Zsolt hozzátéve, hogy nem kijárási tilalomról, hanem korlátozásról van szó.

Gombály László, az Egri Járási Hivatal vezetője elmondta: az ügyfélszolgálatok mindenhol rendben működnek, ám a kormányhivataloknál radikálisan csökkenteni kell a személyes találkozásokat. Ha ez mégis szükséges, lehetőség van egyeztetett időpont kérésére az ügyfélkapu vagy telefon használatával. Természetesen minden hivatalban elvégzik a fertőtlenítéseket, valamint mobil plexi falakkal segítik a védekezést. A helyiségekben ládákat helyeztek el, ahová az állampolgárok bedobhatják kérelmeiket, bejelentéseiket, de plakátok kihelyezésével is segítik az emberek tájékoztatását.

Hozzátette, rendben folyik a szociális járandóságok kiutalása, de nem szünetel a hivatalos okmányok – személyi igazolvány, forgalmi engedély, útlevél, közgyógyellátási igazolványok – kiadása sem – mondta a hivatal vezetője.

Kijelentette azt is, hogy az operatív törzs útmutatásai alapján a Heves megyei Védelmi Bizottság folyamatosan működik és egyezteti az egészségügy, a rendőrség, a polgármesterek, önkéntesek munkáját, akiknek a munkájáért köszönet jár.

Tudatta azt is, hogy eddig Heves megyében egy fertőzött van, ugyanakkor Egerben nem találtak vírussal fertőzött beteget.

Dr. Vácity József, az egri Markhot Ferenc Kórház főigazgatója elmondta, jelenleg 5 ember áll megfigyelés alatt a kórházban, és az eddigi tesztek mind negatívnak bizonyultak. Mint hangsúlyozta, minden védőfelszerelés rendelkezésre áll, ám a járványnak ebben a szakaszában éppen annyit adnak ki, amennyi kell, hiszen hosszú küzdelemre kell berendezkedni, ugyanakkor az utánpótlás biztosított. A főigazgató megköszönte dolgozóik áldozatos munkáját és az adományozók hozzájárulását a védekezéshez.

Ballagó Zoltán tankerületi igazgató kiemelte, hogy a digitális oktatásra való átállás sikeres volt, ez elsősorban a tanárokat és a szülőket dicséri. Szólt arról is, hogy jelenleg a tanulók 90 százaléka rendelkezik digitális eszközzel, 10 százalékuk analóg, hagyományos formában kapcsolódik be a tanulási folyamatba. Mindent megtesznek azért, hogy a jövőben az utóbbi diákok is számítógéphez jussanak.

Blahó László, a megyei polgárőrök helyettes vezetője arról beszélt, hogy továbbra is aktívan vesznek részt a közrend fenntartásában, ott vannak a köztereken, a gyógyszertáraknál, a boltok környéken, illetve tovább növelik a rendőrséggel közös járőrözések számát.

Külön figyelmet fordítanak az idősekre, valamint az állatvédelemre, amennyiben valaki nem tudja ellátni házi kedvencét

– tette hozzá.

Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a megyei önkormányzatok a rendkívüli helyzetben is folyamatosan egyeztetnek egymással. Élő a kapcsolata a polgármesterekkel, de az operatív törzzsel is. Mint hangsúlyozta 39 települést érint a kulturális TAO pénzek kapcsán az, hogy a megítélt támogatások ellenére a járvány miatt nem tudták megtartani rendezvényeiket. Egyiküknek sikerült, de 38-an ígéretet kaptak arra, hogy a támogatás nem veszik el, a határidőt ugyanis december végéig meghosszabbítják. Elmondta azt is, hogy az elnöki keretéből félmillió forintot adott a kórház számára további védőfelszerelések vásárlására.