Nincs koronavírusos beteg Egerben

Heves megyében három fertőzött beteget tartanak számon, Egerben viszont továbbra sincs koronavírussal fertőzött személy – jelentette ki Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, aki szokásos egri sajtótájékoztatóján beszámolt a járvány elleni küzdelem állásáról és az ezzel összefüggő döntésekről.


TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott szólt arról, hogy a kormány 21 napja veszélyhelyzetet jelentett be, hogy gyorsabbá, hatékonyabbá tegye a koronavírus elleni védekezést. Az Országgyűlés kormánypárti többsége azóta megalkotta a koronavírus elleni intézkedésekkel összefüggő törvényt, amely szükséges és arányos módon biztosítja a védekezést, miközben az Országgyűlés is folyamatosan ülésezik.

Mint elmondta, immár 7. napja kijárási korlátozás van érvényben, aminek legfőbb célja, hogy aki teheti – de különösen az idősek – maradjanak otthon, ugyanakkor a fiatalok se jelentsenek kockázatot a leginkább veszélyeztetett korosztályra. Ezzel az intézkedéssel érhetjük el, hogy a járvány terjedését lelassítsuk, kordában tartsuk, így biztosítsuk az egészségügyi ellátórendszer biztonságos működését – tette hozzá-

Április 11-én születik döntés a kijárási korlátozás esetleges meghosszabbításáról, addig mindenki tartsa magánál személyi igazolványát és lakcímkártyáját, ha elhagyja otthonát – fejtette ki Nyitrai Zsolt, majd bejelentette:

Heves megyében 3 fertőzöttről van tudomásuk, ám Egerben továbbra sem regisztráltak koronavírusos beteget.

A honatya szólt arról is, hogy folyamatosan egyeztet dr. Vácity Józseffel, az egri Markhot Ferenc Kórház főigazgatójával, aki beszámolt arról, hogy a napokban kinevezett kórház parancsnokkal kifogástalan az együttműködésük, a szükséges védőfelszerelések pedig rendelkezésre állnak az intézményben.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra a friss hírre, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette:

A létrehozandó járványügyi alapból az év végéig minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos bérkiegészítést kap az önzetlen és rendkívül megterhelő munkáért.

A közoktatásról szólva a képviselő elmondta, az iskolák digitális oktatásra álltak át, az tanítás rendben zajlik, ahol kell, biztosítják a gyermekek felügyeletét is. Az általános iskolai beiratkozások kapcsán elmondta: a szükséges útmutatókat összeállították az illetékesek, a szülők a tankerület, valamint az iskolák honlapjain tudják megtekinteni a szükséges információkat.

A közelgő érettségi kapcsán Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, hogy az illetékes akciócsoport még a húsvéti ünnepek előtt ismerteti döntését az idei vizsgák lebonyolítási rendjéről. Ugyanakkor cáfolt két hamis híresztelést is: nem igaz, hogy meghosszabbítják a tanévet, illetve az sem igaz, hogy a rendkívüli helyzet miatt nem lesz tavaszi szünet, hiszen mind a pedagógusoknak, mind a diákoknak szükségük van a pihenésre – tette hozzá.

Eger és térsége országgyűlési képviselője összegzésében kifejtette, ismét arra kér mindenkit, aki teheti, maradjon otthon, különösen vigyázzunk az idősökre és magukra is.

Nyitrai Zsolt köszönetet mondott az egészségügy, a rendvédelem, a közigazgatás, az oktatás területén dolgozóknak, az önkénteseknek, valamint azoknak az az adományozóknak, akik felajánlásaikkal segítik a járvány elleni védekezést.