Koronavírus-járvány idején is fontos a véradás

A koronavírus idején mindenkitől azt kérjük, hogy maradjanak otthon, a véradás azonban egy olyan alapos ok, amellyel a lakhely elhagyható – jelentette ki Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott a Magyarország Kormányának hivatalos Facebook-oldalán megjelent legújabb tájékoztató videóban.


Magyarország Kormánya

Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója kéri az eddigi- és az új véradók segítségét, hogy továbbra is menjenek vért adni. A műtétek folyamatosak, a beteg emberek továbbra is igénylik a vérkészítményeket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy szigorítottak a véradási feltételeken, így aki 30 napon belül külföldön járt, akinek az elmúlt időszakban lázas vagy egyéb megbetegedése jelentkezett, vagy koronavírussal fertőzött személlyel találkozott, azt automatikusan kizárják. Hozzátette:

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, véradással nem átadható!

Nagy István agrárminiszter, aki rendszeres véradó, most is példamutató cselekedetével hívta fel a figyelmet a véradás fontosságára. Nehéz helyzetben, nehéz időkben még inkább fel kell tennünk magunknak azt a kérdést, hogy mi az amiben segíthetünk – hangsúlyozta.

Amikor az emberek óvatosságból otthon maradnak és kevesen szánják rá magukat arra, hogy elmenjenek vért adni, akkor az embernek kell lenni annyi felelősségérzettel, hogy igen, elmegy ebben az időben is, hiszen embertársaink nem tudják megválogatni, hogy mikor szorulnak rá ezekre a vérkészítményekre – tette hozzá Nagy István.

Nyitrai Zsolt elmondta, hogy fontos az önkéntes véradás, a vér, hiszen hazánk vérellátása csak így lehet biztonságos. Magyarországon több mint 250 ezer önkéntes véradó honfitársunk él.

Ezekben a napokban, hetekben, a koronavírus idején mindenkitől azt kérik, hogy maradjanak otthon. A véradás azonban egy olyan alapos ok, amellyel a lakhely elhagyható.

Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján az ovsz.hu-n mindenki megtalálhatja a legközelebbi véradási helyszínt.

Eger és térsége országgyűlési képviselője megköszönte a véradók önzetlen segítségét és arra kér mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra!