Húsvét idején is maradjunk otthon!

Továbbra sincs koronavírusos beteg Egerben – jelentette be online sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt, aki hozzátette: bár nagyon nehéz ezt kimondani, mégis arra kéri honfitársait, hogy az idei húsvéti ünnepen ne találkozzanak rokonaikkal, ne csoportosuljanak, hanem maradjanak otthon, mert az ünnep nagy kockázati tényezőt jelent a járvány idején.


Eger Hírek

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője heti járványügyi sajtótájékoztatóján először is köszönetet mondott az egészségügyben, a rendvédelmi szerveknél, a közigazgatásban, a szociális területen dolgozó embereknek, akik a védelem első vonalában küzdenek.

Szólt arról is, hogy a járvány elleni harc nem csupán helyi ügy, össze kell fogni, és a közéleti szereplőknek is közösen, együttműködve kell végezniük feladataikat.

A legújabb adatok kapcsán elmondta: Heves megyében 5 vírusos beteget regisztráltak, ám egyiküknél éppen akkor fedezték fel a vírust, amikor a megyében tartózkodott, így őt át is szállították a lakóhelyéhez közeli fővárosi kórházba.

Örömmel jelenthetem be, hogy Egerben továbbra sincs regisztrált fertőzött, így Heves a legkevésbé fertőzött megye az országban, bár világos, hogy betegek száma a jövőben növekedni fog

– tette hozzá a képviselő.

A honatya folyamatosan egyeztetett dr. Vácity Józseffel, az egri kórház főigazgatójával is, akitől megtudta: 5 személy megfigyelése folyik az intézményben: hárman az első, ketten pedig a második negatív teszten vannak már túl. Megnyugtató hír az is, hogy a védőfelszerelések, a fertőtlenítőszerek rendelkezésre állnak, a kórház gyógyszertára pedig fel van töltve.

Az oktatással összefüggésben – a tankerület vezetőjével való egyeztetést követően – Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: az iskolák nincsenek zárva, rendben folyik a digitális oktatás, valamint a gyermekfelügyeletet is biztosítják igény szerint.

A sokakat foglakoztató közelgő érettségi lebonyolítása kapcsán kijelentette: az oktatási akciócsoport javaslata, hogy mivel az érettségi egyben felvételi vizsga is, ezért ezt, ha a körülmények engedik, meg kell tartani. Erre úgy kerülhet sor, hogy a diákok csak írásban adnak számot tudásukról, így felére csökken a találkozások száma.

A javaslat az, hogy egy teremben maximum 10 ember tartózkodjon tartva ezzel a másfél méteres kötelező távolságot. Ha a kormány a jövő héten elfogadja a javaslatot, a vizsgákra május 4-étől kerülne sor – jelentette ki.

Mint elhangzott, április 9-én elkezdődött a tavaszi szünet, ez módot ad némi pihenésre a tanároknak, a tanulóknak és persze a szülőknek is. Jó hír az is, hogy az iskolákba naponta bejáró igazgatók, technikai dolgozók védőfelszerelést kapnak a tankerülettől.

A húsvéti ünnep a katolikus egyház legnagyobb ünnepe előtt sajnos arra kell kérnem honfitársaimat, hogy ebben az évben ne találkozzanak rokonaikkal, barátaikkal, ne csoportosuljanak, ne kiránduljanak, mert az ünnep óriási kockázatot jelent a járvány terjedése szempontjából.

Legyen erőnk minderre tudván, mit jelent a bezártság egy lakótelepi lakásba, de idős embertársaink és egy egymás védelme érdekében most meg kell hoznunk ezt az áldozatot – fejtette ki.

Nyitrai Zsolt megköszönte a járvány ellen küzdők önzetlen és kemény munkáját, majd áldott húsvétot kívánt Eger, és a megye lakóinak.